Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniye:

"İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin korunması için Arap ülkelerini diplomatik yollarla harekete geçmeye çağırıyoruz" "Limanın inşası bize kimsenin özellikle de İsrail'in lütfu değil bilakis bu hakkı direnişimiz ve sebatımızla söküp aldık"

Google Haberlere Abone ol
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniye:

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniye, İsrail'in Filistinli tutuklular meselesinde izlediği "pervasız" tavra son vermesi için Arap ülkelerini diplomatik yollarla harekete geçmeye çağırdı.

Heniye, Gazze'deki Abdullah bin Amr Camisi'nde verdiği cuma hutbesinde, "İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin korunması için Arap ülkelerini diplomatik yollarla harekete geçmeye çağırıyoruz." dedi.

İsrail hapishanelerinde açlık grevini sürdüren yüzlerce Filistinli tutuklunun arkasında tek saf olunması gerektiğini ifade eden Heniye, İsrail'in Filistinli tutuklular meselesinde izlediği "pervasız" tutuma son vermesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun acil toplanması için Arap ülkelerinden diplomatik yollardan gereken tüm çabayı göstermelerini istedi.

Aralarında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) önde gelen isimlerinden Ahmed Saadat ile Bilal Kayid'in de bulunduğu yüzlerce Filistinli İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapıyor.

İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren FHKC mensubu Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de kararı protesto için açlık grevine başlamıştı. Kayid'e destek vermek için FHKC'den tutuklular da açlık grevine başlamış, geçen pazartesi günü itibarıyla açlık grevindekilerin sayısı 100'e ulaşmıştı.

Hamas hareketi yetkililerinden Abdurrahman Şedid, dün yaptığı yazılı açıklamada, Eshel, Nefha ve Ramon hapishanelerinde bulunan 300'den fazla Hamas mensubu tutuklunun açlık grevine başladığını duyurmuştu.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

- "Limanın inşası bize kimsenin özellikle de İsrail'in lütfu değil"

Heniye, Gazze'deki boğucu ablukayı bir nebze de olsa rahatlatacağı ifade edilen liman inşası konusunda da kararlı olduklarını vurguladı.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniye, liman inşası konusunun İsrail'in Gazze'ye Temmuz 2014'te düzenlediği saldırıların ardından yapılan ateşkes maddelerinden biri olduğunu hatırlatarak şunları şöyledi:

"Limanın inşası bize kimsenin özellikle de İsrail'in lütfu değil bilakis bu hakkı direnişimiz ve sebatımızla söküp aldık."



Yorumlar