"Halkın sedasıdır bu, ne top kaldı ne de tank"

- Trablus Üniversitesi Rektörü Mikati'nin darbe girişiminin yaşandığı geceyle ilgili yazdığı şiir, internette binlerce kişiye ulaşarak büyük beğeni topladı - Mikati, 15 Temmuz gecesine dair hislerini AA muhabirine anlattı: "Bu mısralar inanç dolu Türk efsanesini kayda geçmek için yazıldı" "Türk halkı, bir kuvvetle sokaklara ve meydanlara çıkarak, göğsünü mermilere, toplara, tanklara siper etti"

Google Haberlere Abone ol
"Halkın sedasıdır bu, ne top kaldı ne de tank"

BEYRUT (AA) - ENES KANLI - Lübnanlı rektörün Türkiye'de darbe girişiminin yaşandığı geceyle ilgili şiiri, internette hızla yayılarak binlerce kişinin büyük beğenisini kazandı.

Lübnan'daki Trablus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rafet Muhammed Reşid Mikati, 15 Temmuz gecesine dair hislerini çarpıcı bir şiirle ifade etti. Mikati'nin Arapça yazıp büyük duygu yoğunluğu içinde okuduğu şiirin videosu internette geniş kitlelere ulaşarak beğeni topladı. Şiir, sosyal medya kullanıcılarından biri tarafından da Türkçeye çevrildi.

Mikati, şiirini hangi duygularla kaleme aldığını ve o gece yaşadıklarını, Beyrut şehir merkezinde Osmanlı eseri Ömeri Camisi'nin önünde AA muhabirine anlattı.

Türk halkının canı pahasına demokrasiye sahip çıkmasından çok etkilendiğini belirten Mikati, "Kalbimin en derinlerinden gelen bu hisleri sözlerle kaydetmek, bu olayı tarihe kaydetmek ve bunun hatırasını canlı tutmak için bu şiiri yazdım. Bu mısralar inanç dolu Türk efsanesini kayda geçmek için yazıldı. Bu şiiri, Türk insanının şehit olmak için arzu inanç, gurur, onurunu resmetmek için yazdım." dedi.

Darbe girişiminin yaşandığı geceyle ilgili ilk hislerini "Dört bir yanımızı hüzün sarmıştı" diye anlatan Mikati şöyle devam etti:

"Askeri bir darbe olduğu söyleniyordu, o zaman başarılı oldu veya olamadı bilmiyorduk. Tüm dünyadaki Müslümanlar, güçlü bir gelecek arzu ediyordu, ancak bizler Pakistan'ın nasıl yıkıldığını, Sudan'ın nasıl parçalandığını, Mısır'ın nasıl kaybedildiğini, Irak'ın nasıl yakıldığını, Suriye'nin nasıl yıkıldığını gördük. Gecemiz sanki matem gecesiydi."

Türkiye'deki "kardeş" halkla beraber sabrettiğini aktaran Mikati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cep telefonundan televizyon ekranlarında görünmesiyle rahatladığını dile getirdi.

- "Hürriyet şafağı geldi. Kesin ve mutlak zafer haberini aldık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısının ardından Türk halkının meydanlara çıkarak darbecilere karşı verdiği mücadeleyle "hürriyet şafağı"nın geldiğini aktaran Mikati, şunları kaydetti:

"Türk halkı, bir kuvvetle sokaklara ve meydanlara çıkarak, göğsünü mermilere, makineli tüfeklere, toplara, tanklara karşı siper etti ve 'Bu olanları biz biliyoruz. Bu zulümdür, bizler önderimizi seçtik' dedi. Mermiler insanların iradesini değiştiremez. Türk halkının bu duruşu, bizleri saatler boyunca etkisi altına aldı. Birkaç saat sonrasında hürriyet şafağı gelmişti. Bizler, kesin ve mutlak zafer haberini almıştık. Bizler İslam dünyasındaki bu düğünü inançlı Türk halkıyla beraber, halkın geleceğini, iradesini, kararını çalmak isteyenlere karşı, Türk halkının siyasi, kültürel kaderine suikast düzenlemeye kalkışanlara karşı kutladık."

Lübnanlı akademisyen, kalkışma gecesi Arap ve Batı basınında yer alan yanıltıcı haberlere tepkisini ise "Ekranlara baktığımızda, bazı yalancılar Erdoğan'ın kaçtığını hükümetin düştüğünü söylüyordu. Batılın hak üzerindeki düğününün başladığını bildiriyordu. Bu haberler bize çok tesir etti. Onlar bu darbe girişimini destekleyen propaganda yapmaya çalışıyordu. Darbeyi, halk destekli bir kalkışma, rejimi iyileştirecek bir adım diye yansıtmaya çalışıyordu." sözleriyle dile getirdi.

Trablus Üniversitesi Rektörü Mikati'nin internette binlerce kişiye ulaşan şiirinin bazı mısraları şöyle:

"Ne zaman ki bir yiğit göründü telefonda

Bir azimdi fışkıran, boy veren her meydanda

Sağanak oldu tekbirler hainde kalmadı renk

Bir inanç parıldadı, binlerce güneşe denk

Havaalanı, köprü inançla ilmek ilmek

Ölümü de öldürür ölümsüzlüğü bilmek

Halkın sedasıdır bu, ne top kaldı ne de tank

Bu milletin gözünde tank da top da oyuncak"

Yorumlar