Halkalı'da "Erbain" töreni

- Türkiye Caferileri Lideri Özgündüz: - "Sesini sizin sesinize katan melekler var. Bunlar benim duygularımın ifadesi değildir. Hadisle ve masumun ifade ettiği hadislerin yansımasıdır. Sizin meclisiniz çok değerlidir"

Google Haberlere Abone ol
Halkalı'da "Erbain" töreni

İSTANBUL (AA) - Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve arkadaşlarının Kerbela'da katledilmesinin 40. gün yıl dönümü sebebiyle "Erbain" töreni düzenlendi.

Halkalı'daki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde, Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Burada konuşan, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, yurt içi ve yurt dışından törene gelenlere teşekkürlerini iletti.

Törene gelenleri "yer ehli" olarak niteleyen Özgündüz, "Sizler burada yalnız değilsiniz. Allah'a and olsun ki gök ehli de sizlerle beraberdir. Sizinle aynı duyguları paylaşıyorlar. Bilin ki melaike sizinle beraberdir. Bilin ki sizin kaç katınız melaike, sizi burada selamlıyor." diye konuştu.

Özgündüz, Hazreti Hüseyin'in anıldığı meclisi ziyarete gelen melekler olduğunu yineleyerek, şunları kaydetti:

"Sesini sizin sesinize katan melekler var. Bunlar benim duygularımın ifadesi değildir. Hadisle ve masumun ifade ettiği hadislerin yansımasıdır. Sizin meclisiniz çok değerlidir. Siz buraya yürürken, melekler kanatlarını sizin ayaklarınıza sermiştir. Allah'tan dileğim, kendi yolunda şehadeti nasip etmesidir. Kerbela şehitlerinin de kervanına her karışı şehit kanıyla sulanan bu yurttan katılayım. Olmadı, onun yolunda şehit olan Hüseyin'in yoluna şehit olayım. Allah onun uğruna şehadet nasip etsin. O da olmazsa sizlerin birliği, dirliği ve bekası uğruna, Allah bana şehadet nasip etsin. Sizin ayaklarınıza kurban olayım. Sizin sesiniz, inan ki dünyadaki en etkili seslerdendir."

Dünya Caferi Alimler Birliği Başkanı Hasan Karabulut da "Neden Hüseyin'i analım?" başlığıyla bir konuşma gerçekleştirdi.

Karabulut, ilahi şiarı ancak kalbi temiz olanların yükselteceğini dile getirerek, "Hüseyin'i anmak ve çağırmak, Kuran'a teslimiyet, yüce Yaradan'ın davetine 'Lebbeyk' demektir. Bütün günler Allah'ındır. Ama bir kısım günlerin özelliği vardır. 124 bin peygamberin getirdiği idealleri ve değerli Kuran'da cem eden, 124 bin peygamberin karakterini kendi karakterinde toplayan Muhammed Mustafa, 124 bin peygamberi yansıttı ve gösterdi. Peygamber dünyadan ayrıldığında, gavurlar değil, Yahudiler, müşrikler, başka milletler, putperestler değil bu ümmetin münafıkları İslam'ı o hale getirdi." ifadelerini kullandı.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ise Kerbela'daki acıyı unutmadıklarını dile getirdi.

Kerbela'da söndürülen güneşin eksikliğini ve o karanlığı hala yaşadıklarını anlatan Karadeniz, "Üşüyoruz. Hüseyin'siz üşüyoruz. Erbain vesilesiyle 40 gün geçmesine rağmen, insanlardaki ve milletlerdeki büyük değişim ve dönüşüme rağmen, acımızın değişmediğini, üzüntümüzün geçmediğini ve Hüseyin'siz başsız kalışımıza ağlıyoruz. Bütün dünyaya bunu ifade etmeye çalışıyoruz." dedi.

Karadeniz, Kerbela'ya karşı adımlarıyla yürüyemediklerini ama bu anma töreni vesilesiyle bunu kalben yaptıklarını ifade etti.

Törene gelen vatandaşlar, Kerbela şehitlerinin hatıralarına binaen siyah kıyafetler giyerken, katılımcıların çoğunu kadın ve çocukların oluşturduğu görüldü.

Erbain törenine, Azerbaycanlı İlahiyatçı Hacı Şahin Hesenli, İran'ın İstanbul Başkonsolosu Bahtiyar Esadzade, Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Müftüsü Mustafa Temel, eski CHP Milletvekili Ali Özgündüz, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

- Törenden notlar

Günün ilk saatlerinden itibaren İstanbul'un çeşitli semtlerinden Aşura Meydanı'na gelen vatandaşlar, Kerbela şehitleri için okunan mersiye ve ağıtlara eşlik etti. Siyah elbiseler giyen katılımcılar, "Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb", "Her Gün Aşura, Her Yer Kerbela" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Meydan ve çevresindeki alanlara, ev ve iş yerlerine, Kerbela olayını tasvir eden resimler, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nin içine de Hz. Muhammed ve Hz. Hüseyin'in sözlerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.

Mekanın dışında kalan kalabalık ise töreni barkovizyondan izledi.

Emniyet güçlerinin yanı sıra organizasyon görevlileri de Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi, Aşura Meydanı ve çevresinde önlem aldı.

Yorumlar