"Halep'in doğusunda durum kritik"

- BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson: - "Halep'in doğusunda durum kritik. İnsani yardımlar aciliyet gerektiriyor. Muhakkak ki yecekleri de bitmek üzere" - "(Yardım konvoyuna düzenlenen saldırı) Bu nitelikteki bir saldırı şüphesiz savaş suçu oluşturmaktadır" - "Trump, demokratik bir süreçte başkan seçildi ve ABD, BM ile çalışmaya devam edecektir"

Google Haberlere Abone ol
"Halep'in doğusunda durum kritik"

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Suriye'nin Halep kentinin doğusunda durumun kritik olduğunu belirterek, "İnsani yardımlar aciliyet gerektiriyor. Muhakkak ki yecekleri de bitmek üzere." dedi.

BM Cenevre Ofisinde basın toplantısı düzenleyen Eliasson, Halep'in farklı kesimlerinde çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Suriye'de son günlerde Halep'te 3, İdlib'de de 2 olmak üzere 5 hastanenin vurulmasıyla şok olduklarına dikkati çeken Eliasson, ülkedeki durumu çok sıkıntılı ve ciddi olarak niteledi.

"Halep'in doğusunda durum kritik. İnsani yardımlar aciliyet gerektiriyor. Muhakkak ki yecekleri de bitmek üzere." diyen Eliasson, Suriye'deki soruna siyasi çözüm bulunması gerektiğini, kesinlikle askeri çözümden yana olmadığını vurguladı.

Eliasson, Suriye'de öncelikli olarak şiddetin durdurulması, insani yardımların kesintisiz devam ettirilmesi ve siyasi çözüm için görüşmelerin yeniden başlatılması gerektiğini anlattı.

- "Bu nitelikteki bir saldırı şüphesiz savaş suçu"

BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, Suriye'de eylül ayında 18 kişinin öldüğü insani yardım konvoyuna yönelik saldırıyla ilgili BM müfettişlerinin delil toplamaya devam ettiğini aktararak, saldırıyı yapanların tespiti halinde konunun BM Güvenlik Konseyine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Yardım konvoyuna saldıranların bir an evvel tespit edilmesini beklediklerini vurgulayan Eliasson, "Bu nitelikteki bir saldırı şüphesiz savaş suçu oluşturmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Trump, demokratik bir süreçte başkan seçildi"

Yemen sorununun çözümü için Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer ülkelerle çok yakından çalıştıklarını aktaran Eliasson, savaşın sona ereceğine yönelik umutlarının arttığını fakat tarafların müzakere masasına getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Eliasson, ABD'de 8 Kasım'daki başkanlık seçiminin galibi Donald Trump ile ilgili soru üzerine de "Trump, demokratik bir süreçte başkan seçildi. ABD, BM'nin kurucu üyelerinden biridir ve ABD, BM ile çalışmaya devam edecektir." diye konuştu.

Yorumlar