Halep'e destek gösterisi

- Azez'den Halep'te kuşatma altındaki bölgelerde kalanlara destek gösterisi - Halep'teki muhalif bölgelerin eski valisi Alito: - "Tarih Halep'te olan biteni yazıyor. Rusya tarih boyunca olmayan katliamları burada yaptı. Rusya teröristlerle savaşmak istiyorsa en büyük terörist rejimin ta kendisidir"

Google Haberlere Abone ol
Halep'e destek gösterisi

AZEZ (AA) - Suriye'nin Halep kentinin kuzeyindeki Azez ilçesinde bir grup Suriyeli, Halep'te kuşatma altındaki bölgelerde kalanlar için destek gösterisi düzenlendi.

Halep'in Türkiye sınırına yakın Azez ilçesindeki Uluslararası Şam Üniversitesinin kampüsünde düzenlenen gösteriye yüzlerce Suriyeli katıldı.

Göstericiler, ''Halep'i kurtarın", "Ailelerimiz Halep'te", "Halep yanıyor", "Halep'te katliam var'' yazılı dövizler taşıdı.

- ''Tarih, Halep'teki olayları kanlı kalemlerle yazacak''

Gösteride konuşan Halep'teki muhalif bölgelerin eski valisi Beşir Alito, ''Rejim ve ortaklarının Halep'e yönelik saldırılarına rağmen kenti terk etmeyen kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Onlar bombardımana, açlığa rağmen kenti terk etmedi.'' dedi.

''Bizim üzerimize düşen de kuşatma altında kalan kardeşlerimizin sesini tüm dünyaya duyurmaktır.'' diye konuşan Alito şunları kaydetti:

''Halep'e yönelik saldırılar, tarih bunu kanlı kalemlerle yazacak. Ey dünya liderleri, tarih Halep'te olan biteni yazıyor. Rusya tarih boyunca olmayan katliamları burada yaptı. Rusya teröristlerle savaşmak istiyorsa en büyük terörist rejimin ta kendisidir. Rusya Halep'te hastaneleri, fırınları, çarşı, pazar yerleri ve alt yapıyı bombaladı. Rusya terörle mücadele ettiğini savunuyor fakat mücadele etmiyor. Kuşatma bölgelerindeki çocuklar var ya, işte onlar her gün bombalanıyor.''

Suriyelilere kucak açan Türkiye'ye de teşekkür eden Alito, ''Tüm silahlı muhalifler bir çatı altında toplanıp düzenli bir ordu teşkil etmeliler. Tüm Suriye halkı birdir. Birbirinden ayrılmaz bir bütündür.'' ifadelerini kullandı.

Halep'te savaştan önce yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı kentin merkezinde nüfusun çoğunluğu Araplardan oluşurken bunu yaklaşık 400 bin kişi ile Türkmenler ve 200 bin kişi ile Kürtler izliyordu. İç savaştaki ilk çatışmalar 2011 sonlarına doğru başlarken, Halep merkezi yaklaşık 1 yıl sonra savaşa dahil oldu. Muhalifler birkaç hafta içinde kent merkezinin doğusunu ele geçirdi. Bir süredir rejim kuşatması altında bulunan kente 4,5 aydır yardım girmedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-Mun, geçen ay yaptığı açıklamada, 7 Temmuz'dan bu yana Halep'in doğusuna hiçbir BM konvoyunun giremediğini söylemişti. Rejim, BM'nin abluka bölgelerine ulaştırmak istediği yardımları onaylarken, Halep'in doğusunu bunun dışında bırakıyor. Halep İl Sağlık, Eğitim ve Sivil Savunma müdürlükleri ile çok sayıda aktivist, dün yaptıkları ortak açıklamayla, temel ihtiyaç ve hizmetlerin serbest dolaşımının sağlanacağı, silahlardan arındırılmış bir insani yardım koridoru talep etmişti.

Yorumlar