Halep'te acil insani yardım ihtiyacı

BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı O'Brian, bir kez daha Halep'e acil yardım için ateşkes çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Halep'te acil insani yardım ihtiyacı
Birleşmiş Milletler'in (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı konuşmada, bir kez daha Halep'e yardım ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu.

BMGK Ağustos ayı Dönem Başkanı Malezya'nın BM Daimi Temsilcisi Ramlan İbrahim'in başkanlığında toplanan BMGK'nın kapalı oturumda Halep'e odaklanıldı.

Toplantıda, konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı O'Brian, BMGK üyelerine Suriye'de ve Halep'teki en son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan O'Brian, Halep'te insani yardımın sağlanması ve kentin harap edilmiş altyapısını onarımı için ateşkes çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Açıklamasında, BMGK üyelerini Suriye'deki güvenlik durumunun daha da kötüye gittiğini belirten O'Brian, yaklaşık 2 milyon sivilin ciddi su ve elektrik sıkıntısı dahil büyük bir insani risk altında olduğunu bildirdi. Konuşmasında, daha önce yaptığı haftada 48 saat ateşkes ilan edilerek acil yardım için erişim sağlanmasına izin verilmesi çağrısını tekrarlayan O'Brian şunları kaydetti:
"BM en azından tam teşekkülü ateşkes veya Halep genelinde tehlikeli derecede azalan gıda ve ilaç stoklarının doldurulması ihtiyacı bulunan milyonlarca kişiye erişim sağlanabilmesi için hafta 48 saatlik insani ateşkes sağlanmasını istiyor."

O'Brian konuşmasında ayrıca, BMGK üyelerine, gıda, hastane malzemeleri, ambülanslar ve jeneratör yakıtı gibi insani yardım malzemelerinin dağıtıma hazır olduğunu ve Türkiye'den yapılacak sınır ötesi insani yardım operasyonları dahil BM ve ortaklarının dağıtım için uygun yolları kullanabileceklerini bildirdiğini kaydetti.

MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI

BMGK üyelerine hitap eden Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Ağustos sonu Suriye müzakerelerinin yeninden başlaması konusundaki görüşüne karşı açıklamada bulunan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, bir sonraki görüşme turunda hiçbir ön koşulun olmaması gerektiğini bildirdi.

Şiddetin seviyesinin düşürülmesinin müzakereler için iyi olacağını ve ülkesinin çatışmalara ara verilmesi fikrine açık olduğunu belirten Churkin, bunun teröristleri durdurmak için mücadeleye son verilmesi manasında olmaması gerektiğini ifade etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise Suriye'deki insani krizin daha da kötüye gittiğini ve müzakerelerinin acil olarak yeniden rayına oturtulması gerektiğinin altını çizdi. Power ayrıca, müzakerelerde konuşma ortamının doğru olması gerektiğini ifade etti.
Fransa'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alexis Lamek ise açıklamasında, Halep'te çatışmaların durdurulması konusunda başarı sağlanamaması durumunda, Suriye müzakerelerinin yeniden başlatılamayacağını söyledi.

Nisan ayında muhalif delegeler, Suriye rejiminin şubat ayında ateşkes anlaşmasını bozduğu gerekçesiyle müzakerelere katılımını askıya almıştı.

Yorumlar