Hak-İş Genel Başkanı Arslan:

- "(Taşeron işçilerin kamuda istihdamı) Sayın Cumhurbaşkanımızdan da hem Sayın Başbakan'dan da aldığımız intiba taşeron konusunda yeni bir çalışma yapılacağı yönünde" - "Taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz. Yeni bir durum olduğunu düşünüyorum, yeniden çalışmalar başlatılacak. Bu bizim için sevindirici bir durum olacak. Çünkü tekrar konuşmaya, tartışmaya başlayacağız"

Google Haberlere Abone ol
Hak-İş Genel Başkanı Arslan:

ANKARA (AA) - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin kamuda istihdamı konusunda yeni bir çalışmanın söz konusu olduğunu belirterek, "Taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz. Yeni bir durum olduğunu düşünüyorum, yeniden çalışmalar başlatılacak. Bu bizim için sevindirici bir durum olacak. Çünkü tekrar konuşmaya, tartışmaya başlayacağız." dedi.

Arslan, Hak-İş'in bir otelde düzenlediği geleneksel iftar programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, taşeron işçilerin "Özel sözleşmeli personel" statüsüne alınmasına yönelik çalışmaların ne aşamada olduğunu sorması üzerine Mahmut Arslan, 65. hükümetin programında taşeron işçilerle ilgili bir maddenin bulunmadığını belirtti.

Taşeron işçilerin durumuna ilişkin bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Arslan, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan'ın, Maliye Bakanı'na bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdiğini öğrendik. Dolayısıyla taşeronla ilgili bugüne kadar konuşulanların çok fazla bir anlamı yok. Asıl iş, yardımcı iş ayrımı ortadan kaldırıldığı, yerel yönetimlerle ilgili farklı bir düzenleme getirildiği açıklanmıştı. Bu ifadelerin aynen devam ettiğini düşünüyorum ancak getirilmek istenen düzenlemeler konusunda yeni bir aşamaya geçtiğimizi de düşünüyorum. Hem hükümet programından hem de sayın bakanlar ile yaptığımız görüşmelerden anlıyoruz. O nedenle taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz."

Arslan, taşeron işçiler konusunda yeni bir durumun söz konusu olduğunu ve bunun kendileri için sevindirici bir gelişme sayıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızdan da hem Sayın Başbakan'dan da aldığımız intiba taşeron konusunda yeni bir çalışma yapılacağı yönündedir. Bu da bizim açımızdan daha önceki itirazlarımızın dikkate alınması için fırsat niteliğinde. Daha önceki düzenlemenin kapsamını, yani asıl ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan herkesi kapsamasını destekliyoruz. Bizim itirazımız getirilmek istenen modele, yani Özel Sözleşmeli Personel statüsüne. Dolayısıyla bu itirazlarımızın dikkate alındığı bir modele destek vereceğiz."

- "Kıdemde hak kaybına karşıyız"

Kıdem tazminatında yapılmak istenen değişikliğe de değinen Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun kıdem tazminatıyla ilgili tamamlandığını söylediği çalışmanın, kendileriyle henüz paylaşılmadığını açıkladı.

Kıdem tazminatının daha çok çalışanın faydalanması açısından fona devredilmesine sıcak baktıklarını ama hak kayıplarına karşı olduklarına vurgu yapan Arslan, Hak-İş olarak dünyadaki kıdem tazminatı uygulamalarının derlendiği bir kitap çalışmasını kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Çalışanlardan bireysel emeklilik kesintisi yapılmasına imkan verecek düzenlemenin tasarrufu artırmaya yönelik bir adım olduğunu anlatan Arslan, "Evet, Türkiye tasarruf açısından birçok ülkenin gerisinde ama tasarruf sorununun sadece çalışanların ücretlerinden ve onların arzu etmediği biçimde çözmek istenmesi kabul edilebilir değil. Bu uygulama sayın bakanın ve bazı bürokratlar ile bankacıların fikriymiş gibi görünüyor. Burada, bizimle paylaşılmayan yani sosyal diyalogdan uzak bir uygulamayla karşı karşıyayız." dedi.

Yorumlar