Guterres'in BM Genel Sekreteri seçilmesi

- Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Kurulunca oy birliği ile yeni Genel Sekreter seçilen Guterres'i kutladı

Google Haberlere Abone ol
Guterres'in BM Genel Sekreteri seçilmesi

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunca, görev süresi 31 Aralık 2016'da sona erecek Ban Ki-moon'un yerine BM Genel Sekreteri seçilen Antonio Guterres'i tebrik etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin, Guterres'in BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini yürüttüğü 2005-2015 yıllarında sergilediği iyi niyet, özveri ve profesyonelliği takdirle izlediği, BM Genel Sekreterliği görevine seçilmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, "Ülkemizle kurduğu yakın ilişki ve iş birliğinin, BM Genel Sekreterliği görevini yürüteceği dönemde de süreceğine inancımız tamdır." ifadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Guterres'i tebrik mesajında, yeni görevine seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ve "Türkiye'nin BM hedef ve ilkelerine bağlılığının yanı sıra, uluslararası alanda karşı karşıya bulunulan ve giderek ağırlaşan sınama ve tehditlere karşı yeni Genel Sekretere görevi süresince her türlü desteği sağlamaya hazır olduğu"nu vurguladığı da bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, kurucu üyesi olduğu BM'nin, ihtilafların önlenmesi ve çözümü, barışı koruma faaliyetleri, kalkınma ve insani yardımlar gibi alanlardaki çalışmalarına güçlü biçimde katkıda bulunmaktadır. Ülkemiz, bölgesinde önemli bir iş, finans ve kültür merkezi olan İstanbul’un aynı zamanda bir BM merkezi olması yolunda önemli adımlar atmıştır. Ülkemiz ayrıca, BM'nin uluslararası alanda yaşanan siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal değişikliklerin yarattığı yeni ortama uyum sağlayabilmesi amacıyla yürütülen reform çalışmalarına yapıcı katkılarda bulunmaktadır."

Yorumlar