Gürcistan'ın eski Başbakanı İvanişvili:

- "Rusya bölgelerimizde kışkırtıcı adımlar atmaya devam ediyor" - "Gürcüler, ülkelerindeki mevcut sorunları kendileri çözmeli. Ülkemizi ekonomik açıdan güçlendirmeli, geliştirmeli ve barışçıl yollardan toprak bütünlüğümüzü sağlamalıyız"

Google Haberlere Abone ol
Gürcistan'ın eski Başbakanı İvanişvili:

TİFLİS (AA) - Gürcistan'ın eski başbakanı ve iş adamı Bidzina İvanişvili, Rusya'nın Gürcistan'a karşı kışkırtıcı adımları atmaya devam ettiğini belirterek, "Gürcüler, ülkelerindeki mevcut sorunları kendileri çözmeli. Ülkemizi ekonomik açıdan güçlendirmeli, geliştirmeli ve barışçıl yollardan toprak bütünlüğümüzü sağlamalıyız." dedi.

Forbes Dergisi'nin yılın milyarderleri listesinde yer alan İvanişvili, başkent Tiflis'te yerel ve uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek iç ve dış politikayla ilgili sorularını yanıtladı.

Siyasetten 2013'te kendi isteğiyle ayrıldığını hatırlatan İvanişvili, geri dönmeyi planlamadığını ancak 8 Ekim 2016'da yapılacak seçimde kurucusu olduğu ve iktidarda bulunan Gürcü Hayali Partisi'ne somut destek vereceğini kaydetti.

Partinin işlerine karışmadığını savunan İvanişvili, "Siyasete dönmeyi düşünmüyorum. Bunu daha önce de dile getirdim. Gelecekte de çok kritik bir durum olmadığı sürece dönmek istemiyorum." diye konuştu.

Gürcü Hayali Partisi'nin seçimleri kazanacağına inandığını dile getiren İvanişvili, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Birlik Ulusal Hareketi'nin seçim barajını geçmekte bile zorlanacağını ileri sürdü.

- Rusya'yla ilişkiler

AA muhabirinin Rusya ile Gürcistan arasındaki ilişkilere dair sorusunu yanıtlayan İvanişvili, şunları kaydetti:

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Gürcistan konusunda ne düşündüğünü veya nasıl bir karar vereceğini konuşmak zor. Gürcüler, ülkelerindeki mevcut sorunları kendileri çözmeli. Ülkemizi ekonomik açıdan güçlendirmeli, geliştirmeli ve barışçıl yollardan toprak bütünlüğümüzü sağlamalıyız. Güçlü ve birlik içinde bir ülkede Abhazyalı ve Güney Osetyalı kardeşlerimiz de bizimle yaşamak ister. Müzakerelere devam etmeliyiz. Topraklarımızı barışçıl yollardan geri almadan önce aslında o topraklarda yaşayan Abhazyalı ve Güney Osetyalı kardeşlerimizi geri kazanmalıyız."

Rusya ve Gürcistan arasındaki ilişkilerde ortaya çıkan sorunlardan Moskova'nın sorumlu olduğunu belirten İvanişvili, eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin de ilişkilerde gerilimin yükselmesinde önemli bir rol oynadığını ileri sürdü.

İvanişvili, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya bölgelerimizde kışkırtıcı adımlar atmaya devam ediyor. Ama biz Saakaşvili gibi davranamayız. Saakaşvili, bizi etkisiz bir hükümet olarak niteledi, aslında etkisiz olan onlardı. Bakın ülkeyi ne duruma düşürdüler. 2008'deki Güney Osetya Savaşı'nda Saakaşvili ve ekibi aptalca davranmasaydı belki de bunlar olmazdı. Ancak bunlar tabi ki Rusya'nın saldırgan rolünü hafifletmiyor."

İvanişvili, 2008'deki savaş başlamadan önce bazı ABD'li yetkililerin Saakaşvili'yi savaşa katılmaması için uyardığını ancak Saakaşvili'nin tüm uyarılara rağmen yanlış adımlar attığını savundu.

İvanişvili, kurduğu Gürcü Hayali Partisi ile 2012'de iktidara gelmiş, iki yıl sonra kendi isteğiyle görevinden ayrılmıştı. Yerine gelen ve geçmişte İvanişvili'ye ait Kartu Grup'ta önemli görevler üstlenen İrakli Garibaşvili de 2015 de kendi isteğiyle istifa etmişti. Garibaşvili'nin ardından başbakanlık görevine gelen eski Dışişleri Bakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin geçmişte İvanişvili için çalışmış olması, iş adamının ülke yönetiminde hala etkisi sürdürdüğü iddialarını gündeme getirmişti.


Yorumlar