Gürcistan'dan Abhazya ve Güney Osetya'ya birlik çağrısı

- Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili: - "Mümkün olan en barışçıl yollardan sadece işgal altındaki toprakları geri almayı değil, Abhazya ve Güney Osetya halklarıyla yeniden güven inşa ederek birleşmeyi hedefliyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Gürcistan'dan Abhazya ve Güney Osetya'ya birlik çağrısı

TİFLİS (AA) - Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, ülkesinde devam eden toprak bütünlüğü sorunlarının çözülmesi, Abhazya ve Güney Osetya halklarıyla yeniden birleşilmesi ve mümkün olabilecek en barışçıl yollardan yürünmesi için daha cesur adımlar atmak gerektiğini söyledi.

Kutaisi şehrindeki parlamento binasında, muhalefet partilerin sorularını yanıtlayan Kvirikaşvili, hükümet olarak mümkün olan en barışçıl yollardan sadece işgal altındaki toprakları geri almayı değil, Abhazya ve Güney Osetya halklarıyla yeniden güven inşa ederek birleşmeyi hedeflediklerini ve bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi.

Hedefleri doğrultusunda Gürcistan'ın ekonomik olarak daha cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Kvirikaşvili, şunları aktardı:

"Bugün elimizdeki tek araç olan ekonomiden sonuna kadar faydalanmalıyız. Ekonomik kalkınmayla ülkemizi daha cazip hale getirmeli, ilişkileri güçlendirmeliyiz. Bunun için gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya, halkların yakınlaşması için adımlar atmaya hazırız. Tek vazgeçilmezimiz toprak bütünlüğü ve egemenlik konusudur. Diğer her şey için hazırız ve ilginç önerilerimiz olacak."

Kvirikaşvili, Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Rusya arasında ortak askeri birlik oluşturulmasını öngören antlaşmaya ilgili olarak, "Rusya'nın bu topraklara yönelik attığı adımları asla kabul etmeyeceğiz. Özellikle son dönemde imzalanmış antlaşmalardan söz ediyorum." ifadelerini kullandı.

Başbakan Kvirikaşvili, ellerinde ekonomik kalkınma ve diplomatik yollardan başka bir silah olmadığını, gelecekte de hiçbir zaman asla farklı bir yola başvurmayacaklarının altını çizdi. Kvirikaşvili, ayrıca mevcut sorunların çözümünde askeri yolların kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Rusya ile Abhazya arasında 21 Kasım 2015'te ortak askeri birlik kurma anlaşması imzalanmış, anlaşma Duma'da onaylanmıştı.




Yorumlar