Gürcistan'da yeni parlamento toplandı

- Gürcistan Cumhurbaşkani Margvelaşvili, 9'uncu parlamentonun ilk oturumunun açılışını gerçekleştirdi - Yeni Parlamento Başkanı 38 yaşındaki Kobakhidze oldu

Google Haberlere Abone ol
Gürcistan'da yeni parlamento toplandı

TİFLİS (AA) - Gürcistan Cumhurbaşkani Giorgi Margvelaşvili, 9'uncu parlamentonun ilk oturumunun açılışını gerçekleştirdi.

Gürcistan'da 8 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerin ardından ilk kez toplanan yeni parlementonun ilk oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, parlamentoya girme hakkını kazanan 150 milletvekiline başarı diledi.

Milletvekililerini ülkedeki demokratik süreci korumaya ve güçlendirmeye çağıran Margvelaşvili, devletin tüm kurumları arasında iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Kutaisi kentindeki Parlamento merkez binasında yeni milletvekillerine hitap eden Margvelaşvili, ülkesindeki basın özgürlüğünün, insanların anayasal haklarının ihlal edilmesini asla kabul etmeyeceğini ve söz konusu hak ve özgürlükleri korumak için Cumhurbaşkanı olarak parlamentoyla iş birliğine hazır olduğunu ifade etti.

Herkesi devletin bu temel ilkelerini korumaya çağıran Margvelaşvili, "Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki devlet kurumlarının medyanın, sivil toplum kuruluşlarının, Gürcistan vatandaşlarının anayasal haklarını ihlal etme niyetine dahi tahammül edemem. Öte yandan aktif iş birliğine hazır olduğumu ifade ediyorum." dedi.

Gürcistan'ın devam eden toprak bütünlüğü sorununun, Rusya tarafından işgal edilen topraklarda işgalin sona ermesinin, toprak bütünlüğü konusunda uluslararası desteğin sağlanmasının, ülkenin NATO ve Avrupa Birliği ile entegrasyonunun ele alınması gereken öncelikli konular olduğunu belirten Margvelaşvili, tüm bu konuların Parlamento ile hükümet arasında güçlü iş birliği gerektirdiğini kaydetti.

- Gürcü Hayali partisi anayasal çoğunluk elde etti

Gürcistan Seçim Merkezi Komisyonu Başkanı Tamar Jvania, Cumhurbaşkanı Margvelaşvili'nin konuşmasının ardından milletvekillerine 8 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerin resmi sonuçlarını açıkladı.

Sonuçlara göre, 150 kişilik parlamentoda 115 koltuğa sahip olan iktidardaki Gürcü Hayali partisi, anayasal çoğunluğu elde etmiş oldu.

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin de desteklediği Birleşik Ulusal Hareketi partisi, 27 koltukla ana muhalefet partisi olmaya devam edecek.

Seçimde yüzde 5 barajını aşan Vatanseverler İttifakı partisi parlamentoya 6 milletvekili gönderirken, kalan 2 koltuğun sahibi Üretici Partisi'nden bir aday ve bağımsız aday Salome Zurabişvili oldu.

- Yeni Parlamento Başkanı Kobakhidze

Yeni Parlamento Başkanı Gürcü Hayali partisinin aday gösterdiği Irakli Kobakhidze oldu.

Parlamentonun ilk genel oturumunda düzenlenen oylamada 118 oy alan 38 yaşındaki Kobakhidze, 2015 yıldan bu yana partinin genel sekreterliği görevini yürütüyordu.

- Yeni kabine gelecek hafta belli olacak

Gürcistan anayasasına göre, yeni parlamentonun ilk genel otumu düzenledikten sonra mevcut hükümet geçici sayılıyor.

Başbakan Giorgi Kvirikaşvili'nin gelecek hafta yeni kabine listesini belirlemesi, parlamentonun da yeni hükümete kasım ayı sonuna kadar güvenoyu vermesi bekleniyor.



Yorumlar