Güney Sudan'ın Arap Birliği'ne alınması

- Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt: - "Güney Sudan'a özel gözlemci statüsü verilmesi için birliğin bakanlar düzeyinde gerçekleştireceği toplantıda bir rapor sunacağım ve Arap ülkelerini ikna etmeye çalışacağım."

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'ın Arap Birliği'ne alınması

HARTUM (AA) - Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu'l Gayt, Güney Sudan'a "özel gözlemci" statüsü verilmesi için birliğe üye ülkeleri ikna etmeye çalışacağını söyledi.

Göreve geldiği 3 Temmuz'dan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Sudan'a gerçekleştiren Ebu'l Gayt, başkent Hartum'da Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter, "Güney Sudan'a özel gözlemci statüsü verilmesi için birliğin bakanlar düzeyinde gerçekleştireceği toplantıda bir rapor sunacağım ve Arap ülkelerini ikna etmeye çalışacağım." dedi.

Ebu'l Gayt, Arap Birliği'nin kuruluşunu hazırlayan protokolde gözlemci statüsünün yer almadığını ancak Güney Sudan'ın 2011 yılına kadar Sudan'ın bir parçası olması ve burada halen Arapçanın yaygın bir şekilde konuşulması nedeniyle özel bir durumu olduğunu dile getirdi.

Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden üyeliğine dair girişimde bulunulabileceği yönündeki soruya Ebu'l Gayt, "Birlik, Suriye'ye üyeliğini yeniden verebilecek durumda değil. Bu durum, Suriye içinde bir uzlaşıyı gerektirir. Suriye konusu karmaşık ve zorlu. Böyle bir girişim fırsatının doğacağını sanmıyorum." ifadesini kullandı.

Güney Sudan, 9 Ocak 2011 tarihinde yapılan referandumun ardından 9 Temmuz 2011 tarihinde bağımsızlığını ilan etmişti.



Yorumlar