Güney Sudan'daki sığınmacı kampında çıkan çatışma

- BM, olaydan Güney Sudan'ı sorumlu tuttu

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'daki sığınmacı kampında çıkan çatışma

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan'ın Malakal kentinde yaşanan saldırıdan Cuba yönetimini sorumlu tuttu.

BM Soruşturma Kurulu, Güney Sudan hükümetine bağlı güçlerin, ülkenin kuzeyinde yer alan Malakal'daki BM Güney Sudan Misyonu (UNMISS) sivilleri koruma kampında şubatta meydana gelen olaylardan muhtemelen sorumlu olduğunu açıkladı.

Olayların planlı olabileceği veya Dinka eyaletinin başkenti olarak Malakal'ın etnik olarak yeniden yapılandırılmasına olanak sağlamak için Güney Sudan Kurtuluş Ordusu (SPLA) veya SPLA'ya bağlı milis kuvvetleri tarafından desteklenmiş olabileceği ifade edildi.

Hükümetin ülkede yeni eyaletler oluşturma gibi çeşitli siyasal durumlarının da olayda payı olduğu belirtildi.

Barışı koruma misyonunun krizi etkili bir biçimde yönetemediği ve misyonun sivil, polis ve askeri bileşenleri arasında koordinasyon zaafı olduğu vurgulandı.

UNMISS sivilleri koruma kampındaki kişiler arasında 17-18 Şubat'ta çıkan çatışmada 34 kişi ölmüş, 51 kişi yaralanmıştı.

UNMISS, Güney Sudan'da 2013'teki darbe girişimi ve ardından çıkan çatışmalar nedeniyle 47 bin 791 kişiye koruma sağlıyor.

Güney Sudan'da 28 Nisan'da hükümetin feshedilerek geçici hükümetin kurulduğu bildirilmişti. Devlet televizyonunda yer alan haberde Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde, mevcut hükümetin feshedilmesi ve geçici hükümetin kurulması yönünde karar çıkardığı duyurulmuştu.

Yorumlar