Güney Sudan'daki olaylar

- Ülkede 2013 yılından bu yana insani yardım alanında çalışan 56 kişi hayatını kaybetti

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'daki olaylar

CUBA (AA) - Güney Sudan'da hükümet güçleri ile silahlı muhalifler arasında çatışmaların başladığı 2013 yılından bu yana insani yardım alanında çalışan 56 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Güney Sudan'daki Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden, Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, ülkede hükümet güçleri ile silahlı muhalifler arasında çatışmaların başladığı 2013'ten bu yana insani yardım alanında çalışan 56 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ülkede yıl başından bu yana insani yardım kuruluşlarına yönelik 470 saldırı ve yağmalama gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, bu durumun milyonlarca dolar yardımın zarara uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Açıklamada, Cuba hükümetinden, insani yardım alanında çalışan kişi ve kurumlara yönelik bu saldırılar hakkında acil soruşturma açması talep edildi.

Hükümet ile isyancılar arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi sonrası Güney Sudan'da insani yardıma ihtiyacın her geçen gün arttığı vurgulandı.

Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Yorumlar