Güney Sudan'daki olaylar

- BM rakamlarına göre, Güney Sudan'dan komşu ülkelere giren mülteci sayısı 1 milyon geçti

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'daki olaylar

CENEVRE (AA) - Güney Sudan'dan komşu ülkelere giren mülteci sayısının bu hafta itibariyle 1 milyon sınırını aştığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden Leo Dobbs, Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da 8 Ağustos'ta meydana gelen olayların ardından ülkeyi terkeden 185 bin kişi dahil olmak üzere komşu ülkelere giriş yapan mülteci sayısının bu hafta içinde 1 milyon sınırını aştığını söyledi.

BM Cenevre Ofisi'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Dobbs, söz konusu sığınmacı sayısıyla Güney Sudan'ın da Suriye, Afganistan ve Somali gibi dünyada en çok mülteci veren ülkeler arasına katıldığına işaret etti.

Son dönemde sadece Uganda'ya geçen Güney Sudanlıların sayısının 143 bin 164 olduğu bilgisini paylaşan Dobbs, geçtiğimiz hafta, başta Etiyopya'nın Güney Sudan sınırındaki Gambela bölgesi olmak üzere, Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne Güney Sudan'dan sığınmacı akınına tanıklık edildiğini aktardı.

Sözcü Dobbs, ülkesini terkeden Güney Sudanlıların çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu, Uganda'da 373 bin 626, Gambela bölgesinde 292 bin, komşu Sudan'da 247 bin 317, Kenya'da 90 binin üzerinde ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ise yaklaşık 40 bin mülteci olduğunu ifade etti.

Mültecilerin çok zor şartlar altında yaşadıklarını, şiddet ve istismara maruz kaldıklarına dikkat çeken Dobbs, BMMYK'nin Güney Sudanlı mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için donör ülkelere 701 milyon dolar tedarik etmeleri çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsünde bulunduğu" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Yaklaşık 50 bin kişinin hayatına mal olan savaşın sonlandırılması için Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu taraflar, 17 Ağustos 2015'te anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya uygun kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin ölümüne yol açan çatışmalarla sekteye uğramıştı. Çatışmaların ardından başkent Cuba'dan ayrılan ve bulunduğu yer bilinmeyen Machar, Cumhurbaşkanı Mayardit tarafından görevinden alınmıştı. Sudan 23 Ağustos'ta Machar'ı kabul ettiğini açıklamıştı.

Yorumlar