Güney Sudan'da barış gücü konuşlandırılması

- Güney Sudan Kabine İşleri Bakanı Lomoro: - "Hükümet kendine bağlı tüm kurumlara ve emniyet teşkilatına Cuba'da bölgesel güçlerin en hızlı şekilde konuşlandırılması için BM misyonu ve BMGK ile iş birliği yapmaları talimatı verdi"

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'da barış gücü konuşlandırılması

CUBA (AA) - Güney Sudan'ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) "başkent Cuba'da siviller ve stratejik kurumların korunması için bölgesel güçlerin konuşlandırılması" yönündeki kararını kabul ettiği bildirildi.

Güney Sudan Kabine İşleri Bakanı Martin Elia Lomoro, Cuba'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hükümet kendine bağlı tüm kurumlara ve emniyet teşkilatına Cuba'da bölgesel güçlerin en hızlı şekilde konuşlandırılması için BM misyonu ve BMGK ile iş birliği yapmaları talimatı verdi." dedi.

Ağustos ayında hükümet ve muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması için ülkesinin bölgesel güçlerle iş birliği yapacağını söyleyen Lomoro, BMGK'nın barış güçlerinin konuşlandırılması hakkındaki 2304 sayılı kararının hayata geçirilmesi amacıyla BM ve BMGK ile beraber çalışacaklarını dile getirdi.

BMGK, geçen ağustos ayında iç savaş yaşanan Güney Sudan'a BM Güney Sudan Misyonu (UNMISS) komutasında öncekine göre daha geniş yetkilerle donatılmış 4 bin yeni barış gücü personeli göndermeyi içeren karar tasarısını kabul etmişti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Yorumlar