Güney Sudan'a ambargo çağrısı

- BM Genel Sekreteri Ban, BM Güvenlik Konseyi'ni Güney Sudan'a silah ambargosu uygulamaya, BM Güney Sudan Misyonu'na katkıda bulunan ülkeleri de geri çekilmemeye çağırdı

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan'a ambargo çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güney Sudan'a silah ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

Ban, BM'nin en yeni üyesi Orta Afrika ülkesi Güney Sudan'daki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle BM Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

BM Güney Sudan Misyonu'nda (UNMISS) görev yapan iki Çinli barış gücü askeri ve bir BM çalışanının öldürülmesini kınayan Ban, çatışmaların devam etmesinin ülkedeki acının "giderek derinleşmesine" neden olduğunu ifade etti.

Uluslararası toplumun Güney Sudan'da insan haklarının korunmasından sorumluğu olduğunu hatırlatan Ban, UNMISS'de 12 bin barış gücünün bulunduğunu aktardı.

Ban, "UNMISS'ye katkıda bulunan bütün ülkeleri geri çekilmemeye çağırıyorum. Herhangi bir çekilme, Sudan'a ve dünya geneline kesinlikle yanlış bir mesaj gönderecektir. Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a da mesajım çok açık: Çatışmaların azalması için gücünüzün yettiği her şeyi derhal yapın. Kendi güçlerinize üslerine dönmeleri emrini verin." diye konuştu.

Ban ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), Güney Sudan'a silah ambargosu uygulanması, barış anlaşmasının yürütülmesini engelleyen liderler ve komutanlara yaptırımlar getirilmesi ve UNMISS'ye takviye sağlanması çağrısında bulundu.

Ban, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamasında, Güney Sudan'daki çatışmaları "dehşetle" karşıladığını belirterek, taraflara "çatışmalara derhal son verip, üslerine çekilmeleri" çağrısı yapmıştı. BMGK da Japonya'nın başkanlığında acil toplanarak saldırıları "en güçlü şekilde" kınamıştı.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında cuma günü başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda 190'ı muhalif gruplar, 44'ü hükümete bağlı güçler ve 35'i sivil toplam 269 kişinin yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı alan ve 9 Temmuz 2011 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, BM'nin 193'üncü, Afrika Birliği'nin de 54'üncü üyesi olmuştu.


Yorumlar