Güney Sudan yeni 4 bin barış gücü askerini kabul etti

ANKARA (AA) - Güney Sudan, daha önce egemenliğinin ihlali olarak niteleyip reddetttiği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ülkeye yeni 4 bin...

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan yeni 4 bin barış gücü askerini kabul etti

ANKARA (AA) - Güney Sudan, daha önce egemenliğinin ihlali olarak niteleyip reddetttiği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ülkeye yeni 4 bin barış gücü askeri konuşlandırma kararını kabul etti.

Güney Sudan'ın 4 bin askeri kabul etme kararı, BMGK'nın Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kir ile Güney Sudan'da görüşmesinin ardından geldi.

Görüşme, BMGK'nın Güney Sudan bu barış gücü askerlerini kabul etmezse, ülkeye silah ambargosu uygulanabileceğini tehdidi altında yapıldı. Ülkede halihazırda 12 bin Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askeri bulunuyor ve Güney Sudan bu askeri güce daha fazla yetki verme konusunda isteksiz davranıyordu.

Konuşlandırılacak yeni 4 bin barış gücü askeri hakkındaki tartışmalar ise daha şimdiden başlamış durumda. Askerlerin ana hedefinin sivilleri korumak olduğu fakat muhtemelen daha ötesine de geçeceği belirtiliyor. BM yetkilileri, yeni barış gücü askerlerinin konuşlandırılmasının iki ayı geçeceğini ifade ediyor.

Senegal'in BM Büyükelçisi Fode Seck, Afrika'daki bölge ülkelerinin barış gücü askerlerini oluşturacak yeterli sayıda gücü toplamasının zor olduğunu belirtti.

Temmuz'da başkent Juba'da çıkan çatışmalar, yüzlerce kişinin ölmesine yol açmış, ve ülkede iç savaşa geri dönüş korkusu yaşatmıştı. Temmuz'daki kaosta Güney Sudan askerleri sivilleri, ülkedeki yabancıları, yardım kuruluşu çalışanlarını hedef almış, kadınlara ve kızlara tecavüz etmiş, yalancı infazlar düzenlemiş, ve insanları bir yerli gazetecinin vurulma anına şahitlik etmeye zorlamıştı.

Ülkede 2013'te başlayan iç savaşta ise güvenlik güçleri ile isyancılar arasında çıkan çatışmalarda 10 binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Yorumlar