Güney Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Gai Etiyopya'da

- Gai, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Gai Etiyopya'da

ADDİS ABABA (AA) - Güney Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Taban Deng Gai, ziyaret ettiği Etiyopya'da Başbakan Hailemariam Desalegn ile görüştü.

Etiyopya resmi televizyonunda yer alan habere göre, Başbakan Desalegn, başkent Addis Ababa'daki konutunda Gai ile bir araya geldi.

Görüşmede, Güney Sudan'daki son gelişmeler ve bölgedeki istikrar ile ilgili meselelerin yanı sıra iki ülke arasındaki ilişkiler konuşuldu. Ayrıca Güney Sudan'da bölgesel güç konuşlandırılması ve bölge ülkelerinin buna katılımı konusu ele alındı.

Etiyopya'da 6 Ağustos'ta düzenlenen Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) zirvesinde, Güney Sudan sınırında güvenliğin sağlanması için bölgesel koruma güçlerinin gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

BM Güvenlik Konseyi, 13 Ağustos'ta iç savaş yaşanan Güney Sudan'a öncekine göre daha geniş yetkilerle donatılmış 4 bin yeni barış gücü personeli göndermeyi içeren karar tasarısını kabul etmişti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Buna uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ancak başkent Cuba'da, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasındaki çatışmaların 8 Temmuz'da yeniden başlamasıyla, aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi hayatını kaybetmişti. Taraflar, 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmişti.

Mayardit, çatışmalar sırasında Cuba'dan ayrılan ve nerede olduğu bilinmeyen Machar'ı görevden alarak yerine Madencilik Bakanı Taban Deng Gai'yi atamıştı.

Yorumlar