Güney Kore'ye sığınan Kuzey Koreli işçiler

- Sorgulama merkezinde tutulan 13 işçi serbest bırakıldı

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore'ye sığınan Kuzey Koreli işçiler

ANKARA (AA) - Çin'de bir Kuzey Kore restoranında çalışırken kaçan ve Güney Kore'ye sığınan Kuzey Koreli 13 işçi, sorgulama merkezinden salıverildi.

Uluslararası basında yer alan habere göre, Çin'de çalıştıkları Kuzey Kore restoranından nisan ayında kaçarak Güney Kore'ye sığınan 12'si kadın 13 işçi tutuldukları sorgulama merkezinden serbest bırakıldı ve ülkeye yerleşmeleri için resmi işlemler başladı.

Güney Kore'de Kuzey'den kaçanların çoğu casus olup olmadıklarının anlaşılması için önce sorgulama merkezlerinde tutuluyor, daha sonra ülkede üç ay boyunca yeni hayatlarına uyum sağlamaları için yerleşim merkezlerine gönderiliyor.

Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) haziran ayında 20'li yaşlarındaki Kuzey Koreli sığınmacıları yerleşim merkezine göndermeyerek kendi koruması altında tutacağını açıklamıştı.

Güney'e sığınan Kuzey Koreli mülteciler, genellikle ülkelerinde kalan ailelerinin cezalandırılması korkusuyla kimliklerini gizliyor.

Çin'in kuzeydoğusundaki Zhejiang eyaletinin Ningbo kentindeki bir Kuzey Kore restoranında çalışan 13 işçi, nisan ayında Güney Kore'ye sığınmıştı.

Seul hükümeti kayıtlarına göre, 1950-53 Kore Savaşı'nın bitmesinden bu yana, 29 bin Kuzey Koreli, Güney Kore'ye iltica etti.

Kuzey Kore'nin çoğu Asya'da olmak üzere farklı ülkelerde 130 restoran işlettiği ve bu restoranlarda çalışacak kişilerin genellikle Pyongyang yönetimi tarafından seçildiği biliniyor.

Yorumlar