Güney Kore'den Çinli balıkçılara operasyon

- Kuzey Kore, Güney Kore'nin Çinli balıkçı teknelerine karşı başlattığı operasyonu, "askeri provokasyon" olarak değerlendirdi

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore'den Çinli balıkçılara operasyon

SEUL (AA) - Kuzey Kore, Güney Kore'nin 10 Haziran'da iki ülke arasındaki ihtilaflı suların yakınlarında, mavi yengeç avına çıkan Çinli balıkçıları bölgeden uzaklaştırmak için operasyon başlatmasına tepki gösterdi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'da yer alan haberde, Güney Kore'nin Çinli balıkçı teknelerine müdahale ederek, "askeri operasyon şansı elde etmek adına ihtilaflı batı denizi sularındaki haksız eylemlerini artırmayı" hedeflediği belirtildi.

Haberde, Kuzey Kore ordusunun, "her zamankinden daha tehlikeli askeri harekatlara" karşı son derece uyanık olduğu ifade edildi.

Pyongyang yönetimi, Seul ve Washington hükümetini, bağımsızlık faaliyetlerinin devam ettiği ve herhangi bir saldırı karşısında misilleme yapmakta tereddüt etmeyecekleri konusunda uyardı.

Diğer yandan, Güney Kore Ulusal Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin "askeri provokasyon" iddiasının asılsız olduğu bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Moon Sang-gyun, "Han Nehri'nin ağzında düzenlenen askeri polis operasyonu, Çinli balıkçı teknelerini düzenlemek amacıyla ateşkes kararıyla belirlenmiş meşru bir durumdur." açıklamasında bulundu.

Han Nehri'nin ağzı, Kuzey ve Güney Kore sınırında bulunduğundan, bu sularda düzenlenen operasyonlar iki ülke arasında gerilim yaratıyor.

Güney Kore, ülkeye ait Ganghwa Adası açıklarındaki uluslararası sularda yasa dışı avlanan 10 Çinli balıkçı teknesini uzaklaştırmak için 10 Haziran'da operasyon başlatmıştı.

Operasyonun Birleşmiş Milletler'in balıkçılığın yasaklandığı bölgelerle ilgili yönetmeliği çerçevesinde düzenlendiği, operasyon başlamadan önce Çin ve Kuzey Kore yönetimlerinin durumdan haberdar edildiği belirtilmişti.

Seul yönetimi de Pekin yönetimi, ülkenin kontrolündeki sularda yasa dışı avlanan balıkçılara yönelik sert önlemler almaya çağırmıştı.

Güney Kore Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığı verilerine göre, ülkenin batı kıyılarında geçen yıl yasa dışı avlanan yaklaşık 600 Çinli tekne yakalandı.


Yorumlar