Güney Kore'deki feribot faciası

- Sewol feribotunun enkazı iki yıl sonra deniz dibinden çıkarılıyor

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore'deki feribot faciası

ANKARA (AA) - Güney Kore'de 2014 yılında batan ve çoğu öğrenci 304 kişiye mezar olan Sewol feribotunun Jindo Adası açıklarındaki enkazı deniz dibinden çıkarılıyor.

Yetkililer, Seul hükümeti tarafından geçen yıl açıklanan ve Çinli şirketler tarafından yürütülen enkaz kaldırma projesinin yaklaşık 73 milyon dolara mal olacağını açıkladı.

Projenin en zor kısmı olarak görülen, geminin baş tarafının çıkarılması yaklaşık iki gün sürecek. Enkaz projesinin neredeyse yüzde 70'ini oluşturan, baş kısmının kaldırılması için feribotun altına öncelikle 18 kaldırma kirişi yerleştirilecek. Projenin sorunsuz devam etmesi halinde enkazın tamamının temmuz sonuna kadar çıkarılabileceği tahmin ediliyor.

Çalışmaları yakından takip eden bazı mağdur yakınları, halen kayıp olan 9 cesedin gemi enkazıyla birlikte çıkarılmasını umut ediyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, geçen yıl nisan ayında geminin ilk fırsatta çıkarılacağını vadetmişti.

Geminin aşırı yük yükleme, deneyimsiz mürettebatın dümene geçmesi ve yetersiz denetimler sonucu battığı ileri sürülüyor.

Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6 bin 325 ton ağırlığındaki Sewol feribotu, 16 Nisan'da Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü. Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta bulunan 325'i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172'si kurtulmuştu.

Kazanın ardından başlatılan ve aylar süren arama çalışmalarında 295 kişinin cesedi bulunmuştu. Arama çalışmaları sırasında iki dalgıç da yaşamını yitirmişti.

Kazanın ardından feribotun kaptanıyla gemi mürettebatından 6 kişi gözaltına alınmıştı. Gemi personeli, yolcuların tahliyesini geciktirmek ve batan feribottan kaçarak yolcuları yüzüstü bırakmakla suçlanmış ve hapse mahkum edilmişti.

Temyiz Mahkemesi, geçen yıl 11 Kasım'da Gwangju Bölge Mahkemesi tarafından cinayet suçlamasından beraat ettirilen ve görevini ihmalden 36 yıl hapse mahkum edilen Lee Joon-seok hakkındaki kararı bozmuş, Lee'yi 304 yolcuyu öldürmekten suçlu bularak ömür boyu hapse mahkum etmişti.

Yorumlar