Güney Kore Devlet Başkanı Park'ın babasının evi kundaklandı

- Devlet Başkanı Park'ın 1979'da öldürülen babası General Park Chung-hee'nin doğduğu ev ateşe verildi

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore Devlet Başkanı Park'ın babasının evi kundaklandı

SEUL (AA) - Güney Kore'de adı skandallarla gündeme gelen Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin 1979 yılında öldürülen babası General Park Chung-hee'nin doğduğu ev kundaklandı. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

Yerel polis yetkilileri, ülkenin güneyinde bulunan Gumi şehrindeki Park'ın babasının doğduğu evin ateşe verildiğini ve olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Yetkililer, turistik olarak ziyarete açık olan evin kısmen zarar gördüğünü söyledi.

Yonhap haber ajansı da, öldürüldüğü 1979'a kadar 18 yıl iktidarda kalan General Park Chung-hee ve son eşine ait sunak ve kabul salonunun tamamen küle döndüğünü kaydetti.

Güney Kore'yi 1961-1979 yılları arasında yöneten diktatör Park Chung-hee'nin kızı olan Park, babasının iktidarı döneminde işlenen insan hakları ihlalleri nedeniyle özür dilemişti.

Devlet Başkanı Park'ın, resmi görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in, önemli devlet işlerine müdahil olmasına göz yumduğunun ortaya çıkmasıyla başlayan skandalla ilgili hakkında doğrudan soruşturma açılmasını öngören yasa tasarısı imzalanmıştı.

Park, kendisini istifaya çağıran toplu gösterilerin ardından önceki gün, televizyon kanallarında yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, "Choi skandalı" ile ilgili bir kez daha özür dileyerek, her şeyi bırakmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Muhalefet yetkilileri, meclis soruşturması için cuma günü oylama yapılacağını duyurmuştu.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla da yargılanıyor.

Skandalın, Park'ın ülkede gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre, Park'a kamuoyu desteği yüzde 4'e kadar düştü.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in, konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.


Yorumlar