Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik

- Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir: - "ASEAN ülkeleri Güney Çin Denizi meselesinde her zaman ortak hareket etmiştir"

Google Haberlere Abone ol
Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik

CAKARTA (AA) - Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin, Güney Çin Denizi meselesinde daima ortak hareket ettiğini bildirdi.

Antaranews'in haberine göre, Nasir haftalık basın toplantısında Güney Çin Denizi konusuna değinerek, "ASEAN ülkeleri Güney Çin Denizi meselesinde her zaman ortak hareket etmiştir. Biz de ASEAN üyesi olarak bu meselede tavrımızı ve önerilerimizi ortaya koyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Nasir, Filipinler'in Güney Çin Denizi meselesini uluslararası tahkim mahkemesine taşımasıyla ilgili de "Endonezya olarak tahkim mahkemesinden çıkacak kararı bekliyoruz." dedi.

ASEAN-Çin ilişkilerinde ekonomi ve ticaret gibi öne çıkartılması ve dikkate alınması gereken birçok alanın olduğunu vurgulayan Nasir, Endonezya'nın Çin ile ilişkilerini 2020 yılına kadar daha da geliştirerek, ekonomi ve eğitim alanlarında 150 milyar dolarlık yatırımı hedeflediğini kaydetti.

Çin'in, Güney Çin Denizi’nde bulunan ada ve adacıkların kendilerine ait olduğunu iddia etmesi üzerine, ASEAN’a üye dört ülke, Vietnam, Filipinler, Malezya ve Bruney ile Tayvan ile anlaşmazlıklar yaşıyor. Filipinler 2014 yılında konuyu Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşımıştı. Mahkemenin bugünlerde konuyla ilgili karar vermesi bekleniyor.

Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere, Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.

ASEAN ülkeleri ve Çin dışişleri bakanları konuya ilişkin ilk kez geçen hafta Pekin'de bir araya gelmişti. Toplantıda, ASEAN üyesi ülkelerin farklı görüşler savundukları basına yansımıştı.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından biri olan ve petrol rezervleri bulunduğu sanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.​


Yorumlar