Güney Afrika’da öğrencilerin harç zammı protestosu

- Cape Town Üniversitesindeki protestocu öğrenciler yönetim ile anlaşmaya vardı

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika’da öğrencilerin harç zammı protestosu

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika'daki Cape Town Üniversitesinde harç zammını protesto eden öğrenciler ile yönetim arasında anlaşma sağlandı.

Üniversiteden yapılan açıklamada, protestocu grubun temsilcileri ile üniversite yönetiminin anlaşmaya vardığı belirtildi.

Açıklamada, protestolara katılan öğrencilerin affedildiği ancak bu gençlerin aftan yararlanması için bir daha bu tarz protesto ve gösteriler düzenlemeyeceklerini taahhüt altına alan beyanname imzalamaları gerektiği bildirildi.

Gösterilerin araştırılması için bir kurul oluşturulacağı ifade edilen açıklamada, anlaşmanın sadece şubat ayında başlayacak eğitim yılı için geçerli olacağı belirtildi.

Anlaşmanın bir merhamet göstergesi olmadığı vurgulanan açıklamada, protestolar esnasında üniversite kütüphanesi ile rektör yardımcısının odasının yakıldığı kaydedildi.

Başkent Johannesburg'taki Witwatersrand Üniversitesinde ücretsiz eğitim talebiyle başlayan gösteriler ülke genelindeki diğer yükseköğretim kurumlarına da yayılmıştı.

Yetkililer, öğrencilerin Cape Town ve Johannesburg’da otobüsleri yakarak, çevreye zarar verdiklerini belirtirken, emniyet güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve su ile müdahale ettiği protestoculardan 31'inin tutuklandığı bildirildi.

Devlet Başkanı Jacob Zuma da gelecek yıl üniversitelerde harç zammı olmayacağını dile getirerek, protesto gösterilerinin tahmini zararının 600 milyon rand (43 milyon dolar) olduğunu kaydetti.

Yorumlar