GÜNCELLEME 2 - Soma'daki maden faciası davası

- Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın on birinci duruşması başladı - Sanık avukatları duruşmada, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı hakkında taraflı davrandığı iddiasıyla "reddi hakim" talebinde bulundu - Talebi reddeden mahkeme heyeti, raporlara ilişkin tarafların görüşlerinin alınmasıyla duruşmaya devam etti - Sanıklar ve avukatları, hazırlanan bilirkişi raporunun taraflı ve çelişkili ifadelerinin olduğunu öne sürerek, oluşturulacak yeni bir bilirkişi heyetinin yeni rapor hazırlamasını talep etti - Mahkeme başkanı Ballı, duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi DETAYLAR VE DURUŞMANIN YARIN DEVAM EDECEĞİ BİLGİSİ EKLENDİ

Google Haberlere Abone ol
GÜNCELLEME 2 - Soma'daki maden faciası davası

MANİSA (AA) - Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın duruşmasına, yarın devam edilmek üzere ara verildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ile bazı tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, sanık avukatlarından Kadir Çekin ile Abdurrahim Gök, mahkeme başkanı Aytaç Ballı hakkında "reddi hakim" talebinde bulundu.

Mahkeme başkanı Ballı'nın, davanın başından bu yana sanıkların ve avukatlarının aleyhinde taraflı yaklaşım, eylem ve tutumlarda bulunduğunu öne süren Çekin, "reddi hakim" dilekçesini mahkeme heyetine sundu.

Sanık avukatlarının talebi salondaki işçi ailelerinin tepkisine neden oldu.

Talebin yargılama sürecini uzatmaya yönelik bir tutum olduğunu öne süren işçi aileleri, "Duruşmayı siz geçin yönetin", "Bizi yargılayın, hapsedin" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Mahkeme heyeti adına hakim Aytaç Ballı, reddi hakim talebini reddettiklerini, sanık avukatlarının istemeleri halinde bu taleplerine ilişkin Manisa Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunabileceklerini söyledi.

Bilirkişi raporlarına yönelik tarafların ve avukatlarının görüşlerinin alınmasıyla devam edilen duruşmada söz alan bazı sanık avukatları, maden faciasıyla ilgi soruşturmada görev yapan kişilerden bazılarının FETÖ/PDY operasyonları kapsamında tutuklandığını bildirerek, madende yaşanan olayın örgütle bağlantısının ve soruşturmaya etkilerinin olup olmadığının araştırılmasını talep etti.

- "Terör saldırısı ihtimali araştırılsın"

Tutuklu sanık Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, davada şu ana kadar hazırlanan iki bilirkişi raporunda da çelişkili ifadelerin olduğunu öne sürerek, mahkeme tarafından daha kapsamlı bir şekilde oluşturulacak bilirkişi heyetiyle yeni bir rapor hazırlanması talebinde bulundu.

Geçen hafta İzmir'de eylem hazırlığındayken yakalanan 2 PKK'lı teröristi örnek gösteren Gürkan, "Bu teröristlerin hedefi Petkim rafinerileri olduğu ortaya çıktı. Ben de bizim madene yaşanan faciayla ilgili bazı araştırmalar yaptırıyorum olayın nasıl gerçekleşmiş olabileceğiyle ilgili. Mahkeme olarak bir test ve analiz merkezi kurun. Her türlü araştırma yapılsın, maden kazasında insanlar kaçacak vakit bulamadı diyoruz. Ocağın girişinden 50 metre içeride ölen işçiler var. Şalterci oturduğu sandalyeden kalkmaya fırsat bulamadan ölmüş. İlk anda nasıl bir duman gelmişse insanların yerinden kalkmasına bile izin vermemiş. Daha öngöremediğimiz bir şey var. Yüzde 1 terör saldırısı ihtimali bile olsa araştırılsın." dedi.

- "Sanık tarafı davayı sulandırmak istiyor"

Müşteki avukatlarından Selçuk Kozaağaçlı, sanık tarafının bilirkişi raporları hakkında ortaya attıkları iddialarla yargılama sürecini uzatmaya ve sulandırmaya çalıştığını öne sürerek "Bugüne kadar 18 maden profesörü, 10 iş güvenliği uzmanı, 8 kurum, TBMM ve bakanlıklar raporlar verdi. Bu raporların hepsini beğenmediniz. 301 kişi öldüren kişiler olarak bu işi en iyi siz mi biliyorsunuz. Evimiz yandı, bu yangın içerideki halıdan da çıksa, dış kapının önündeki paspastan da çıksa siz sorumlusunuz." ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı Ballı, duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.

Duruşma öncesi, İstasyon mevkisinde toplanan madencilerin yakınları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, pankart ve dövizlerle slogan atarak duruşmanın yapılacağı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine yürüdü.

Grup, üst aramasından geçirildikten sonra duruşma salonuna alındı.

- Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Açılan davada tutuklu 6 sanık ile 5'inci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki cezanın 3'te birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Yorumlar