Gümüşhane'deki FETÖ/PDY davası

- Eski Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Taştan'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı davada tanıklar dinlendi - Tanıklardan eski polis memuru N.A: - "Beni cemaat içinde olursam Afrika'daki okullara göndereceğini söylüyordu" - Tanık F.K: - "Himmet adı altında benden boş ev varsa öğrencilere temin etmemi istedi"

Google Haberlere Abone ol
Gümüşhane'deki FETÖ/PDY davası

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin, eski Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı İsmail Taştan'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı.

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan tutuksuz sanık Taştan'ın avukatı Ali Haydar Dereli katıldı.

Tanık olarak dinlenen eski polis memuru N.A, daha önce sahte kimlik kullanmaktan tutuklandığını ve baronun kendisine avukat olarak Taştan'ı atadığını belirterek, "Avukat Taştan ile yaptığım görüşmede sanık bana 'Cemaate gelirsen Kimlik Kanunu'na muhalefetten eğer gelmezsen belgede sahtecilikten ceza alırsın' dedi." beyanında bulundu.

Örgüte girmediğini savunan N.A, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karakolda sanık, beni Lütfi, Mehmet ve Şenol isimli polislerle tanıştırdı. Bu polislere uyuşturucu konusunda yardımcı olursam, uyuşturucunun bulunmasını sağlarsam onların da beni koruyup kollayacaklarını belirtti. Ben de onlara sahipsiz kenevir bitkisi ihbar ederek yardımcı oldum. Uyuşturucu kullanmaktan ceza aldım. Bu dosyada İsmail Taştan benim avukatım değildi. Bu polislerin sanıkla çalıştıklarını düşünüyorum.

Bu polislerin de örgüt içinde olduğunu biliyorum. Hepsi ihraç edilmiştir. Beni cemaat içinde olursam Afrika'daki okullara göndereceğini söylüyordu."

Tanıklardan F.K. de sanığın kendisini bir dönem örgütün sözde "il imamlığı"nı yapan Muhammet Köleoğlu ile tanıştırdığını iddia etti.

Sanık Taştan'ın kendisini sohbet toplantılarına davet ettiğini öne süren F.K, "Himmet adı altında benden boş ev varsa öğrencilere temin etmemi istedi. Bu evler karşılığında para verip vermeyeceğine dair bir konuşma geçmedi. Ben de zaten ev temin etmedim. Cemaat yurtlarına yardım etmemiz için telkinde bulundular. Bizzat para topladığına şahit olmadım. Benim katıldığım sohbetlerde sanık ile Muhammet Köleoğlu ön planda idi. İki defa sanığın yurtta bizi karşılayıp ev sahipliği yaptığına şahit oldum. Başka da bir eylemine şahit olmadım." ifadelerini kullandı.

Sanık Avukatı Dereli ise tanıkların beyanlarını kabul etmeyerek, delil niteliği taşımadıklarını öne sürdü.

Müvekkilinin kendi beyanlarında kabul ettiği hususlar dışında başka bir beyanının söz konusu olmadığını belirten Dereli, duruşmaya gelmeyen tanıkların da dinlenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, diğer tanıkların dinlemesine ve yurt dışı yasağına ilişkin adli kontrol tedbirinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

Örgütle ilgili verdiği bilgiler doğrultusunda etkin pişmanlıktan faydalanarak adli kontrol şartıyla serbest bırakılan sanık Taştan'ın önceki celsede duruşmalardan vareste tutulmasına, imzaya ilişkin adli kontrol şartının kaldırılmasına karar verilmişti.

Yorumlar