Guatemala, eski Vali Duarte'yi Meksika'ya iade etti

GUATEMALA (AA) - Guatemala, yolsuzluk ve organize suçlar kapsamında hakkında Meksika'da yakalama kararı bulunan Veracruz eyaletinin eski Valisi Javier...

Google Haberlere Abone ol
Guatemala, eski Vali Duarte'yi Meksika'ya iade etti

GUATEMALA (AA) - Guatemala, yolsuzluk ve organize suçlar kapsamında hakkında Meksika'da yakalama kararı bulunan Veracruz eyaletinin eski Valisi Javier Duarte'yi ülkesine iade etti.

Meksika Başsavcılığından yapılan açıklamada, "Bu tür eylemlerle Meksika hükümeti, dokunulmazlığı azaltmak için somut adımlar atma ve hukukun üstünlüğünü güçlendirme konusundaki kararlılığını vurgulamaktadır." ifadesine yer verildi.

Eski Vali'nin başkent Guatemala'da uçağa bindirildiği ve yargılanmak üzere ülkesine gönderildiği kaydedildi.

Duarte, hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından Meksika'nın en kalabalık eyaletlerinden birinin valisi iken istifa ederek Guatemala'ya kaçmıştı.

Guatemala'da mahkeme, 5 Temmuz'da Duarte'nin ülkesine iade edilmesine karar vermişti.

İddiaları reddeden Duarte'nin avukatı Carlos Velasquez ise müvekkilinin çete lideri olduğu yönündeki suçlamalara ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını savunmuştu.

Nisan ayında Meksika Başsavcılık Ofisinden yapılan açıklamada, Meksika hükümeti ve İnterpol tarafından aranan 43 yaşındaki Duarte'nin Guatemala polisi ve ülkedeki İnterpol yetkilileriyle yapılan iş birliği sonucu yakalanarak gözaltına alındığı belirtilmişti.

Açıklamaya göre, savcılar, para aklama ve organize suçlar nedeniyle aranan eski Vali'nin iadesini Guatemalalı mevkidaşlarından talep etmişti.

Guatemala İnterpol Yönetici Yardımcısı Manuel Noriega, Duarte'den eşiyle kaldığı otel odasından ayrılmasının istendiğini ve kendi isteğiyle lobiye gelen eski Vali'nin olaysız şekilde gözaltına alındığını söylemişti. Noriega, Duarte'nin olası iadesinin değerlendirilmesi için hakim karşısına çıkarılacağını dile getirmişti.

Kurumsal Devrimci Partisine bağlı Duarte, geçen yılın eylül ayında partisinden atılmıştı. Başsavcılık Ofisi kasım ayında, hakkındaki suçlamalar sonrasında 12 Ekim'de istifasının ardından ortadan kaybolan Duarte'nin bulunması için hükümetin 730 bin dolar ödül koyduğunu ilan etmişti. Meksika polisi aralık ayında, Duarte'nin lüks çiftliğinde arama yapmış, ünlü İspanyol ve Meksikalı ressamlara ait olduğu sanılan 17 tablo ile Meksika Bağımsızlık Bildirgesi gibi tarihi belgelerin kopyalarını da ele geçirmişti.

Yorumlar