Greenpeace üyelerinin yargılandığı davada karar

- İstanbul'da geçen yıl düzenlenen Nükleer Santraller Zirvesi'nde pankart açarak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri iddiasıyla yargılanan 2'si yabancı uyruklu 8 Greenpeace üyesi beraat etti

Google Haberlere Abone ol
Greenpeace üyelerinin yargılandığı davada karar

İSTANBUL (AA) - İstanbul'daki Nükleer Santraller Zirvesi'nde pankart açarak Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 2'si yabancı uyruklu 8 Greenpeace üyesi, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.

İstanbul 69. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar İbrahim Cihan Büyük ve Raffaela Schett katıldı. Sanıkları, avukat Deniz Bayram temsil etti.

Beyanı sorulan avukat Bayram, benzer nitelikli birçok protestonun Türkiye ve dünyada yapıldığını anlatarak, "Bu protestoların herhangi bir soruşturma ya da kovuşturmaya konu olmadığı görülmektedir. Müvekkillerim davaya konu protesto gösterisini düzenlememiştir, yönetmemiştir. Bu şekliyle Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçu gerçekleşmemiştir." dedi.

Sanıkların protestonun gerçekleştirildiği mekanda düzenlenen bir etkinlikte protesto hakkını kullandıkları ve herhangi bir zarar vermediklerini savunan Bayram, müvekkillerinin beraatini talep etti. Bayram, benzer mahkeme kararlarını da mahkemeye sundu.

- Mahkemenin kararı

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme, haklarında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan dava açılan sanıkların, isnat edilen eylemin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması ve suçun maddi unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatlerine hükmetti.

Şişli'de bir otelde geçen yıl nisan ayında düzenlenen İstanbul Nükleer Santralleri Zirvesi'nde, "Nükleer felaket burada başlıyor" yazılı pankart açılmış ve bu pankartı açtıkları belirlenen 8 Greenpeace üyesiyle ilgili soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, 2'si yabancı uyruklu 8 sanığın, zirvenin yapılmasından bir gün önce otele yerleştikleri ve üyesi oldukları Greenpeace adına oteldeki odalarından soruşturma konusu pankartı açarak suç işledikleri belirtilmişti. Sanıkların, "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme" suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Yorumlar