GRAFİKLİ - Zonguldak'taki maden işçilerinin maaş eylemi

- FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan ve önceki dönemden kalan maaşlarını alamadıkları için ocaktan çıkmama eylemi yapan yaklaşık 100 işçiden 51'i alacaklarının bir kısmının ödenmesi dolayısıyla eyleme son verdi - Eylemini sonlandıran 51 işçiye kayyum heyetince biner lira, Valilikçe sosyal yardım amaçlı 750'şer lira ödendi

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Zonguldak'taki maden işçilerinin maaş eylemi

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik soruşturma kapsamında, örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan ve ocaktan çıkmama eylemi yapan yaklaşık 100 işçiden 51'i alacaklarının bir kısmının ödenmesi dolayısıyla eylemini sonlandırdı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ruhsatı Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait olan ve Deka ve Balçınlar Madencilik tarafından işletilen kömür ocaklarının redevans sözleşmesi, 31 Aralık 2015'te sona erdi. Sözleşme sona ermesine rağmen söz konusu firmalar, işçileri çalıştırmaya devam etti ve madencilere ödeme yapmadı.

Zonguldak'ta FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında Deka Madencilike 13 Nisan 2016'da, Balçınlar Madencilike ise 6 Mayıs 2016'da kayyum atandı. Kayyum heyeti, iki firmanın vergi ve SGK prim ödemeleri ile piyasaya borcunun 30 milyon TL civarında olduğunu belirledi.

Yaklaşık 100 işçi, kayyum atanmadan önceki dönemden kalan maaşlarının yatırılmadığı gerekçesiyle 18 Mayıs'tan itibaren "ocaktan çıkmama" eylemi başlattı. 4 aydır maaşlarının yatırılmadığı gerekçesiyle eylem yapan madencilerin mağduriyetinin giderilmesi için kayyum heyeti ile Zonguldak Valiliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca çalışma başlatıldı.

İşçiler eylemlerine devam ederken periyodik olarak madende havalandırma ölçümleri yapıldı, madencilerin sağlık durumları sürekli gözden geçirildi. İşçilere yemek, su, şekerli su servisi düzenli olarak yapıldı.

Zonguldak Valiliği, eylemlerini sonlandırmaları durumunda işçilere alacaklarının ödeneceğini bildirdi.

Bu süreçte, Deka Madencilikin sahasında bulunan yaklaşık 5 bin ton kömürün satışı ve bu kapsamda avans ödenmesi için Eren Enerji ile anlaşma sağlandı. Kömürün Eren Enerjiye kamyonlarla nakledilmesi işlemine başlandı.

Eylemini sonlandıran 51 işçiye kayyum heyetine başvurularının ardından, Eren Enerjiden gelen avansla biner lira ödendiği, işçilere ayrıca Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfınca sosyal yardım amaçlı 750'şer lira verildiği belirtildi.

İşçilerin büyük kısmı madenden çıkarak eyleme son verdi; yaklaşık 20 işçi ise ocaktan çıkmama eylemine devam ediyor. Eylem yapılan maden ocağına gelen TTK yetkilileri, ocak içerisine girerek, havalandırmanın yanı sıra metan gazı ölçümleri ile madendeki tahkimatın sağlamlığı konusunda 24 saat vardiya usulü çalışıyor.

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında, örgüte finansal destek sağlandığı gerekçesiyle kayyum atanan özel maden şirketinde çalışan yaklaşık 100 işçi, kayyum atanmadan önceki dönemden kalan maaşlarının yatırılmadığı gerekçesiyle 18 Mayıs'tan itibaren ocaktan çıkmama eylemi başlatmıştı.

Valilikten yapılan açıklamada, Balçınlar Madencilik şirketinin redevans sözleşmesinin 31 Aralık 2015'te sona erdiği belirtilerek, "Bu tarihten sonraki dönemde ilgili firma tarafından sadece tahkimat dışında herhangi bir işletme yapılmaması gerektiği halde kömür çıkarma faaliyetinin devam ettiği, çıkarılan kömürün yasaya ve mevzuat hükümlerine aykırı bir şekilde piyasaya sürüldüğü ve kömür ocağının birtakım yetkililerinin bilgisi dahilinde kaçak olarak çalıştırıldığı anlaşılmaktadır." ifadesine yer verilmişti.

Zonguldak Valisi Ali Kaban ise eylem sırasında işçilere şekerli su ve su takviyesi yapılmadığı iddialarına ilişkin, "Şekerli su ve su takviyesi yapılmadığı hususları tümüyle manipülasyondan ibarettir. Eylemin başından itibaren özellikle sağlıklarının hiçbir şekilde sıkıntıya uğramaması için İl Emniyet Müdürü Osman Ak olmak üzere emniyet teşkilatımız gayret sarf etmektedir. Bir kriz olduğu şeklindeki iddia doğru değildir. Diğer taraftan bu süreci tetikleyen husus tümüyle yürütülmekte olan yasa dışı örgüt soruşturmasının sonucu olarak gelişmiştir. Elde edilen verilerden anlaşıldığı şekliyle çok fazla sayıda işçimiz uzun bir süreden beri söz konusu özel şirket tarafından hakları ödenmemek suretiyle mağdur edilmişlerdir. Onlar da aslında bunu protesto etmektedirler. Haklarını aramaktadırlar." açıklaması yapmıştı.

Yorumlar