GRAFİKLİ - PKK'nın son büyük sivil katliamı: Dürümlü

- Diyarbakır'ın Sur ilçesi Dürümlü mezrasında patlayıcı yüklü kamyonun infilak etmesi sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği, 23 kişinin yaralandığı saldırı, terör örgütü PKK'nın sivillere yönelik gerçekleştirdiği diğer katliamlar gibi hafızalardaki yerini aldı - Bingöl'ün Genç ilçesinde 9 Mayıs'ta teröristler tarafından gasbedilen, yaklaşık 15 ton patlayıcının bulunduğu kamyonu 12 Mayıs gecesi Diyarbakır'da saklamak isteyen PKK'lı teröristlere tepki gösteren vatandaşların, aracın bölgeden çıkması için yaptığı takip sırasında patlama meydana geldi - Patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedilirken, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliği ve 4 metre derinliğinde çukur oluştu - Olayda 4 köylü hayatını kaybetti, 23 kişi yaralandı, 12 kişinin kayıp olduğu bildirildi - Cesetlerin parçalanması ve çok geniş bir alana yayılması nedeniyle kayıp 12 kişinin kimliği yapılan DNA çalışmasıyla belirlenebildi - PKK'nın gerçekleştirdiği hain saldırı 36 çocuğun yetim, 8 kadının dul kalmasına neden oldu

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - PKK'nın son büyük sivil katliamı: Dürümlü

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'ın Sur ilçesi Dürümlü mezrasında patlayıcı yüklü kamyonun infilak etmesi sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin yaralandığı saldırı, terör örgütü PKK'nın sivillere yönelik gerçekleştirdiği diğer katliamlar gibi hafızalara kazındı.

Sur'da 12 Mayıs'ta saat 22.30 sıralarında terör örgütü PKK mensuplarınca patlayıcı yüklü kamyon infilak ettirildi. Patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedildi. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi.

Sağlık ekiplerinin yanı sıra AFAD ve UMKE ekiplerinin olay yerine ulaşması sonucu patlamanın şiddeti ve etkisi ortaya çıktı. Yaklaşık 15 ton patlayıcının bulunduğu kamyonun, Bingöl'ün Genç ilçesi Döşekkaya köyü bölgesinde yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğu ve PKK'lı teröristlerce 9 Mayıs'ta gasbedildiği belirlendi.

- Köylüler, bomba yüklü kamyonu istemedi

Olayda patlatılan kamyon önce Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne geldi ve köylülerin şüphelenmesi üzerine araçtaki teröristlerle bölgedeki vatandaşlar arasında tartışma yaşandı.

Vatandaşların, örgüt mensuplarını köylerine almak istememesi üzerine teröristler, kamyonla Dürümlü mezrasına doğru hareket etti. Köylüler tarafından takibe alındığını ve kaçamayacaklarını anlayan PKK'lı teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü mezrası girişinde infilak ettirdi.

Patlamada kamyonu takip eden araçlardaki köylülerden 4'ü olay yerinde yaşamını yitirdi, 23'ü yaralandı. Hayatını kaybedenlerden 3'ünün cenazesi, olaydan bir gün sonra defnedilirken, bir köylünün cenazesi ise otopsi işlemleri için bekletildi.

Yaralılar, olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ekiplerince Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı.

Patlama nedeniyle bazı araçlar ile çevredeki çok sayıda ev hasar görürken, bazı hayvanlar da telef oldu.

- 20 metre genişliğinde çukur

Patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedildi, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliği ve 4 metre derinliğinde çukur oluştu. Olay yerinde patlamanın etkisiyle oluşan çukur, yaşanan vahşetin kanıtı oldu.

Olay sonrası 12 köylünün kayıp olduğu bildirildi. Patlamanın yaşandığı bölgenin 3 kilometre uzağında dahi ceset parçaları toplandı. Patlama sonucu 3 araç ve kamyondan eser kalmadı.

Cesetlerin parçalanması ve geniş bir alana yayılması nedeniyle kayıp 12 kişinin kimliği ancak DNA çalışması sonucunda belirlendi. Patlamanın etkisi yaşanan katliamın şiddetini gözler önüne serdi.

Terör saldırısının ardından kaybolduğu bildirilen 12 kişi ile olay yerinde hayatını kaybeden ve otopsi için bekletilen bir kişinin kimlik bilgilerinin tespiti için cesetlere ait örnekler, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderildi. DNA çalışmaları sonucunda kimlik tespiti yapılan 13 kişinin cesetlerine ait örnekler uçakla Diyarbakır'a getirildi.

İki sandıkta taşınan cenazelerin örnekleri, Diyarbakır Havalimanı'nda bekletilen 2 ambulansla güvenlik güçleri nezaretinde Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna götürüldü. Ailelerine teslim edilen 13 kişinin cenazesi, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker'in de katıldığı törenle Tanışık köyünde yan yana toprağa verildi.

PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı sonucu 36 çocuk yetim, 8 kadın dul kaldı.

- Köylüler HDP'lilere tepki göstermişti

Patlama sonucu hayatını kaybedenler için köydeki taziyeevini çok sayıda vatandaş ziyaret etti. Patlamanın şokunu halen üzerilerinden atamayan ve yakınlarını kaybeden köylüler, taziyeevini ziyaret etmek isteyen HDP'lilere izin vermedi.

Taziyeevini ziyaret eden vatandaşlardan birinin "Kandil'e ve HDP milletvekillerine barış mesajı vermek istiyorum." demesi üzerine yakınlarını kaybeden köylüler, "Buradan Kandil'e barış mesajı gönderemezsin. Biz izin vermiyoruz. Ne barışından bahsediyorsun." diyerek tepki gösterdi.

- "Bu aracı köyümüzde istemiyoruz"

Mahalle sakinlerinden İ.S, teröristlerin getirdikleri bomba yüklü aracı bölgeye saklamak istediğini, bir grup vatandaşın buna tepki gösterdiğini söyledi.

İ.S, bunun üzerine tartışma çıktığını, teröristlerin de vatandaşları tehdit ettiğini anlattı.

Patlamada yeğenini kaybeden M.D. ise 4 teröristin bomba yüklü kamyonla mahalleye geldiğini belirtti.

"Akşam saatlerinde köydeki taziyeevinde bulunan bir grup vatandaş, şüphe üzerine teröristleri durdurarak, 'Bu araçta ne var?' diye sordu. Daha sonra da 'Bu aracı köyümüzde istemiyoruz' diyerek teröristlere tepki gösterdiler." diyen M.D, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından örgüt mensuplarının köyden çıkması istendi. Tehditler savuran teröristler köyden çıkıyorlardı. Vatandaşlar da köy çıkışına kadar takip ettiler. Teröristler, Dürümlü mevkisinde kamyonu durdurarak araçtan indiler. Buradaki küçük tepeye çıktılar. Vatandaşların içinde olduğu araç, bombalı araca yaklaştığında da ateş açtılar. Vatandaşlar araçtan indikten sonra da bombayı patlattılar. Patlama çok şiddetliydi."

Patlamayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan 5 ayrı soruşturma devam ediyor.

Yorumlar