GRAFİKLİ - Papa Franciscus’a Uluslararası Şarlman Ödülü

- Papa Franciscus: - “Yılgınlık ve yorgunluğun Avrupa ruhunun parçası olmadığına eminim. Bununla birlikte zorlukların, birliğin birleştirici unsurlarına dönüşebileceğine inanıyorum” - “Genç, yeniden anne olma kapasitesi gösterebilen bir Avrupa düşlüyorum. Bir anne ki, yaşamlara saygı gösteren ve yaşama hakkı veren. Bir bebeği alıp ona bakan, barınma hakkı isteyerek gelenleri kardeş gibi kurtaran bir Avrupa düşlüyorum"

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Papa Franciscus’a Uluslararası Şarlman Ödülü

VATİKAN (AA) – Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'a, Avrupa’nın en eski ödüllerinden olan Uluslararası Şarlman (Charle Magne) ödülü verildi.

“Avrupa’nın yeniden birleşmesine ve Avrupa değerlerinin, demokrasi ve insan haklarının korunup yayılmasına" katkıda bulunan kişilere 1950 yılından bu yana verilen Uluslararası Şarlman Ödülü’ne bu yıl Papa Franciscus layık görüldü.

Papa, ödülünü Vatikan’da Papalık Sarayı’nın Regia Salonu’nda düzenlenen 500 kadar davetlinin katıldığı törende aldı.

Törende, ödül için Roma’ya gelen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Kralı Felipe VI, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ödülü veren Almanya’nın Aachen kenti Belediye Başkanı Marcel Philip, Şarlman Ödülü Vakfı Başkanı Dr. Jürgen Linden ile bu ödülü daha önce alanlar hazır bulundu.

Ödül töreninde konuşan Papa, kendisine bu ödülü layık görenlere teşekkür ederek, “Bu prestijli ödülü bir kutlama havası içerisinde almaktansa, 'Sevgili Kıta’ya (Avrupa) yürekli yeni bir başlangıç olması umuduyla alma niyetindeyim.” dedi.

Avrupa Parlamentosu’na 25 Kasım 2014’te yaptığı ziyaretteki konuşmasına atıfta bulunan Papa, orada Avrupa’nın yaşlı ve bitkin olduğunu söylediğini anımsatarak, "eski kıtaya ilham veren büyük ideallerin eski çekiciliğini kaybettiğini ve Avrupa’nın, toplumları birlikte harekete geçirecek dinamizm yerine içine kapanmaya doğru gittiğini" söyledi.

Papa Franciscus, “Yılgınlık ve yorgunluğun Avrupa ruhunun parçası olmadığına eminim. Bununla birlikte zorlukların, birliğin birleştirici unsurlarına dönüşebileceğine inanıyorum.” dedi.

“İnsan hakları, demokrasi ve özgürlükler şampiyonu insancıl Avrupa’ya ne oldu? Şairler, filozoflar, sanatçılar, müzisyenlerin toprağı Avrupa’ya ne oldu? Ulusların, toplumların, büyük insanların anası olan, kardeşlerinin hayatlarını korumasını bilen Avrupa sana ne oldu?” diye soran Papa, Avrupa’yı karşı karşıya kaldığı güncel sorunlara yaklaşımı hususunda eleştirdi.

- "Yeni Avrupa hümanizmini bulmasını düşlüyorum"

Konuşması boyunca özellikle isim vermeden sığınmacı krizine göndermelerde bulunan Papa Franciscus, duvarlar değil, köprüler kurmak gerektiğini, göçmenin suç olmadığını söyledi.

Papa, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı, bir çocuğun yeniden annesini bulması gibi, aklımla ve yüreğimle Avrupa’nın inancını ve hayatının köklerini, yeni Avrupa hümanizmini bulmasını düşlüyorum. Genç, yeniden anne olma kapasitesi gösterebilen bir Avrupa düşlüyorum. Bir anne ki, yaşamlara saygı gösteren ve yaşama hakkı veren. Bir bebeği alıp ona bakan, barınma hakkı isteyerek gelenleri kardeş gibi kurtaran bir Avrupa düşlüyorum. Hiç kimseyi unutmadan herkesin haklarını teşvik eden bir Avrupa düşlüyorum. İnsan haklarındaki uğraşlarının, onun son ütopyası olmayacağı bir Avrupa düşlüyorum.”

Bu arada, AB liderleri Tusk, Juncker ve Schulz ödül töreninden önce Papa Franciscus ile özel görüşmede bir araya geldi. Papa, ödül töreninden önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüştü.

- Uluslararası Şarlman Ödülü

Adını 742-814 yılları arasında yaşayan ve Batı Avrupa’nın Hristiyanlaşmasında büyük rol oynayan Kutsal Roma İmparatoru Şarlman’dan alan ödül, ünlü kralın mezarının bulunduğu Almanya’nın Aachen kentinde oluşturulan ödül komitesi tarafından 1950 yılından bu yana düzenli olarak, "Avrupa’nın yeniden birleşmesine ve Avrupa değerlerinin, demokrasi ve insan haklarının korunup yayılmasına" katkıda bulunan kişilere veriliyor.

Uluslararası Şarlman Ödülü’ne daha önce layık görülenler arasında eski ABD Başkanı Bill Clinton, Papa 2. Johannes Paulus, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, eski AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor.

- Kral Şarlman kimdir?

742-814 yılları arasında yaşayan Kral Şarlman, Kutsal Roma İmparatorluğu'nun kurucusu. Bugünkü Fransa, Belçika, Almanya, Avusturya ve İtalya topraklarının geniş bir bölümünü içeren coğrafyada birçok derebeyliğini topraklarına kattı. Batı Avrupa'nın Hristiyanlaştırılmasında büyük rol oynayan Şarlman, Hristiyanların yaşadığı toprakları ilk kez birleştirdi.

Avrupa'nın geniş bir bölümünde hükümranlık süren Şarlman, aynı zamanda yönettiği bölgelerde kültürel ilerlemeye katkıda bulundu.

Şarlman'ın doğum yeri ve kökeni konusunda tartışmalar bugün de sürüyor. Bazı kaynaklarda Şarlman'ın Belçika'nın Liege şehrinde doğduğu belirtilirken, bazı kaynaklarda ise Almanya'nın Aachen kentinde doğmuş olduğu ifade ediliyor.

814 yılında Aachen'da ölen Şarlman, bu kentte toprağa verilmişti.

Yorumlar