GRAFİKLİ - Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu

- Musul Valisi Hamadi: - "Kentin içinden geçen Dicle nehri üzerindeki köprüler ayakta kalırsa 1 milyon kişinin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceğini tahmin ediyoruz" - "Çadır kamplarının kurulacağı 5 nokta tespit edildi" - Eski Musul Valisi ve Haşdi Vatani Komutanı Nuceyfi: - "Irak'taki tüm güçler arasında kent merkezinde silahlı güce sahip tek taraf biziz. İçeride bizden emir bekleyen yaklaşık bin askerimiz var" - "Ninova ilinin yüzde 70'i DAEŞ'in kontrolünde, yüzde 30 ise operasyonlar sonucu geri alındı" - Aşiret Güçleri Komutanı Yusuf: - "Musul'un çevresindeki bölgelerde 5 askeri kampımız var ve 6 ay sonra tam teçhizatlı olarak geri alınacak bölgeleri koruyacağız" - Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı Generali Cuburi: - "Elimizdeki istihbarat raporlarına göre, yabancı militanlar Irak'tan Suriye'ye kaçıyor veya sınır bölgelerinde saklanıyor"

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu

ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Irak'ın kuzeyinde yer alan ve iki yıldır terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Musul kentinin geri alınması için geniş kapsamlı askeri operasyon hazırlığı yapılıyor.

Kurtarma operasyonunun başlamasıyla Musul kent merkezinden yaklaşık 1 milyon sivilin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle hükümet yetkilileri, olası göç dalgasını kontrol altına almak için Musul'un çevresindeki 5 ayrı noktada çadır kampı kurma hazırlığı yapıyor.

Bölgedeki askeri ve idari yetkililere göre, merkezi Musul olan Ninova ilinin halen yüzde 70'ini elinde tutan DAEŞ'in bölgede yaklaşık 20 bin savaşçısı bulunuyor.

Musul Valisi Nevfel Hamadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'u kurtarma operasyonu sırasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) çeşitli bölgelerine büyük göç dalgası yaşanacağını belirterek, bunun kontrol edilmesi için bazı tedbirler alındığını ifade etti.

Operasyonun gidişatının göç dalgasını önemli şekilde etkileyeceğini söyleyen Hamadi, şunları kaydetti:

"Kentin içinden geçen Dicle nehri üzerindeki köprüler ayakta kalırsa 1 milyon kişinin evlerini terk edip iç göçmen statüsüne düşeceğini tahmin ediyoruz. Ancak köprüler yıkılır ve insanlar güvenli bölgelere geçemezse, bu sayı 500 ile 700 bin seviyesinde olacaktır."

İç göçmenlerin yerleştirileceği kampların kurulması için hazırlıklara başlandığını dile getiren Hamadi, "Çadır kamplarının kurulacağı 5 nokta tespit edildi. Musul'un güneyinde yer alan Dibege ve Mahmur, güneydoğusunda Hazır, batısında Rabi ve doğusundaki el-Kuş bölgelerinde incelemelerde bulunduk ve kampların kurulması için talimat verildi." dedi.

- Operasyona içeriden destek

Eski Musul Valisi ve Haşdi Vatani (Gönüllü Sünni Gücü) Komutanı Esil Nuceyfi ise DAEŞ'e yönelik operasyon hazırlıkları hakkında bilgi verdi.

Haşdi Vatani'ye bağlı yaklaşık 4 bin askerin Musul'un Başika bölgesinde konuşlandığını, kent merkezinde de gizli silahlı güçlerinin olduğunu belirten Nuceyfi, "Irak'taki tüm güçler arasında kent merkezinde silahlı güce sahip tek taraf biziz. İçeride bizden emir bekleyen yaklaşık bin askerimiz var." dedi.

DAEŞ'in Musul içerisindeki hareketlerinden haberdar olduklarının altını çizen Nuceyfi, örgütün militan sayısı ve kontrol ettiği alana ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Ninova ilinin yüzde 70'i DAEŞ'in kontrolünde, yüzde 30 ise operasyonlar sonucu geri alındı. Bunun yanında Musul kent merkezinde 10 bine yakın DAEŞ savaşçısı var. Telafer ilçesi, Geyare ve Baac bölgelerinde 10 bin savaşçı daha bulunuyor. Toplamda Ninova ilinde yaklaşık 20 bin savaşçının olduğunu söyleyebiliriz."

- Musul'un nüfusu 500 bin arttı

DAEŞ'in Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesinden önce kent merkezinin nüfusunun bir milyon 500 bin olduğunu hatırlatan Nuceyfi, bugün kentte bulunanların sayısının iki milyona ulaştığını söyledi.

Nuceyfi, bu nüfus artışının örgütün Salahaddin, Enbar ve diğer alanları kaybetmesinden sonra bu bölgelerdeki birçok sivilin Musul'a sığınmasından kaynaklandığını kaydetti.

- PKK'nın Musul için 5 bin terörist hazırladığı iddiası

Terör örgütü PKK ve İran destekli bazı örgütlerin de Musul'u kurtarma operasyonuna katılmak için hazırlık yaptığını ileri süren Iraklı komutan bu durumun büyük sorun oluşturabileceğini belirtti.

Nuceyfi, "PKK'nın Musul'u kurtarma operasyonu için 5 bin militan hazırladığı yönünde bilgiler var. Örgütün oraya yerleşmesi sadece Türkiye için değil, aynı zamanda Kürdistan Bölgesi, Arap ülkeleri ve koalisyon güçleri için büyük sorun teşkil edebilir. İran milisleri ve PKK'lı grupların kente girmesi, DAEŞ'ten daha büyük sorunlara yol açabilir. Musul halkı bu örgütlerle savaşacak." dedi.

- Haşdi Şabi'ye bağlı Aşiret Güçlerinin 6 bin askeri bulunuyor

Musul operasyonda etkin güçlerden biri de idari ve mali olarak Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye bağlı olan, ancak askeri hareket konusunda Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde yer alan Aşiret Güçleri.

Musul'un güney cephesinde Irak ordusuyla beraber DAEŞ'e karşı savaştıklarının ifade eden Aşiret Güçleri Komutanı Luveys Yusuf, birliklerinin asıl görevinin DAEŞ'ten geri alınacak bölgelerin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.Yusuf, "Musul'daki Sünniler başta olmak üzere, Telafer'deki Şiiler, Yezidi, Şabak ve Hristiyanlardan oluşan şimdilik 6 bine yakın savaşçımız var." ifadelerini kullandı.

Güçlerinin sayısını 6 binden 15 bine çıkarmayı planladıklarını dile getiren Yusuf, "Halkın saflarımıza katılmasını bekliyoruz. Musul'un çevresindeki bölgelerde 5 askeri kampımız var ve 6 ay sonra tam teçhizatlı olarak geri alınacak bölgeleri koruyacağız." diye konuştu.

- DAEŞ'in yabancı militan sayısı Musul'da azalıyor

Musul'un güneyindeki Mahmur ilçesinde Irak ordusuna bağlı askerleri komuta eden Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı Generali Necim el-Cuburi ise istihbarat raporlarına göre, DAEŞ'in Musul'daki yabancı militan sayısının azaldığını açıkladı.

Cuburi, "Musul'un güneyindeki çatışmalarda öldürülen DAEŞ militanlarının çoğu genellikle yabancıydı. Şimdiki çatışmalarda ise Iraklı militanların öldüğünü görüyoruz. Elimizdeki istihbarat raporlarına göre, yabancı militanlar, Irak'tan Suriye'ye kaçıyor veya oradaki sınır bölgelerinde saklanıyor." dedi.

Örgütün Irak'taki son kalesinin Musul olduğunu kaydeden Cuburi, "Salahaddin, Enbar ve Felluce örgütten temizlendi. Irak hükümetinin asıl hedefi artık Musul'dur" diye konuştu.

- ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter dünkü Bağdat ziyareti sırasında, Musul'un DAEŞ'ten kurtarılması operasyonu çerçevesinde Irak'a ilave 560 asker gönderileceğini belirterek, söz konusu güçlerin Musul'un güneyinde yer alan El-Kayyara Askeri Hava Üssü'nde konuşlanacağını bildirmişti.

ABD'nin yanı sıra Türkiye başta olmak üzere Almanya, İtalya, Kanada, İngiltere ve daha birçok ülkenin Musul'a yakın bölgelerde askeri eğitim kampları yer alıyor. Söz konusu ülkeler bir yıldan uzun süredir Irak askerleri ve Peşmerge güçlerine eğitim veriyor.

Uluslararası koalisyon güçlerinin operasyona havadan destek vermesi öngörülüyor.

Yorumlar