GRAFİKLİ - İsrail ordusunun Özgürlük Filolarına hukuksuz müdahaleleri

- İsrail ordusu, Gazze’ye 2006 yılından beri uygulanan ablukayı kırmak için harekete geçen 9 uluslararası sivil girişime müdahalede bulundu

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - İsrail ordusunun Özgürlük Filolarına hukuksuz müdahaleleri

KUDÜS (AA) - İsrail donanmasının, Gazze ablukasını delmek için yola çıkan kadın aktivistleri taşıyan Zaytouna adlı gemiye uluslararası sularda müdahale etmesi, bugüne kadar ablukayı kırmak için yapılan sivil girişimleri gündeme getirdi.

İsrail, 2 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ni 2006 yılından beri abluka altında tutuyor. İsrail donanması da bu tarihten beri, “Gazze’ye özgürlük” sloganıyla ablukayı delmek için yola çıkan 9 gemiye hukuksuz müdahalede bulundu.

İsrail donanması en son bugün, 14 Eylül’de İspanya’dan yola çıkan Zaytouna gemisine uluslararası sularda müdahalede bulundu.

İsrail ordusunun 2010’da Mavi Marmara’nın da içinde bulunduğu 1. Özgürlük Filosu’na yaptığı kanlı müdahale sonucunda gemide bulunan aktivistlerden 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Mavi Marmara saldırısından sonra, Türkiye-İsrail ilişkileri de kopma noktasına gelmişti.

Gazze’ye özgürlük filosunun ikincisi ise 2011’de bütün hazırlıklarına rağmen İsrail baskıları sonucu Yunanistan’ın Girit Adası'ndan yola çıkmadan iptal edilmişti.

Üçüncü özgürlük filosu Girit'ten 2015 yılında yola çıkmış ancak Gazze açıklarında, filodaki beş gemiden Marianne'ye İsrail ordusu tarafından müdahale edilmesi sonucu diğer tekneler geri dönmek zorunda kalmıştı. Marriane gemisindeki eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de aralarında bulunduğu 20 aktivist, Aşdod Limanı’na götürüldükten sonra sınır dışı edilmişti.

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı kırmak için 2008 yılında farklı zamanlarda yapılan iki girişim de İsrail ordusunun müdahalesi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Libya’dan kalkan ve insani yardım taşıyan Merve ve İyd (Bayram) adlı iki gemi de İsrail’in engeline takılmış ve geri dönmek zorunda kalmıştı.

Özgür Gazze Hareketi tarafından 2009 yılında değişik aralıklarla insani yardımla donatılan Kerame, Lübnan Kardeşler ve İnsanlık Ruhu adlı gemiler de İsrail’in müdahalesiyle karşılaşmış, Gazze’ye ulaşmaları engellenmişti.

Yorumlar