GRAFİKLİ- Halep'te yüzbinlerce sivil 30 kilometrekareye sıkıştı

- Suriye'de Esed rejimi ve Şii milislerin Halep'teki saldırılarında ölen sivil sayısı 508'den 613'e çıktı - Muhalif güçler, şiddetli çatışmaların ardından 15 kilometrekarelik alandan çekildi - Muhaliflerin kontrolündeki bölgede yaklaşık 300 bin sivil 30 kilometrekareye sıkıştı - Rejim güçlerinden kaçan kaçan binlerce aile sokaklarda kalıyor - Sabahın erken saatlerinden itibaren 200'den fazla hava saldırısı düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ- Halep'te yüzbinlerce sivil 30 kilometrekareye sıkıştı

HALEP (AA) - Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin Halep'in doğusuna düzenlediği saldırılarda ölen sivillerin sayısı 613'e çıkarken, yaklaşık 300 bin sivil, 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı.

Rejim güçleri ve Şii milisler, son 13 gündür Halep'in doğusunda muhalif güçlerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor.

Halep'teki sivil savunma ekibi sorumlusu İbrahim Ebu Leys, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumartesi gününden bu yana 105 sivilin hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 508'den 613'e yükseldiğini söyledi.

Doğu Halep'teki AA muhabirlerinin muhalif komutanlardan aldığı bilgiye göre, muhalifler çatışmalarda öğle saatlerine kadar kontrol ettikleri bölgenin kuzey kesimlerinden tümüyle geri çekildi. Sahur, Şeyh Faris ve Şeyh Hıdır semtleri rejim güçlerinin eline geçti.

Muhalif güçler, rejim ve İran destekli Liva Kudüs örgütü milisleriyle haftasonundaki çatışmalarda Halep kent merkezinin doğusundaki Hanano, Cebel Bedro, Badiin, Ayn el-Tel ve Ard el-Hamra semtlerinden tümüyle geri çekilmişti.

Esed ordusu ve İran destekli Şii milisler ayrıca, İnzarat ve Haydariye mahallelerini ele geçirmişti.

Bu arada terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD de Bustan Başa semti ve Hüllük mahallesinin güney kısmını kontrolüne aldı. Hüllük mahallesinin geri kalan kısmına da rejim güçleri girdi.

Şiddetli saldırıların başladığı 15 Kasım'da 45 kilometrekarelik alanı kontrol eden muhaliflerin son üç günde kaybettikleri alan 15 kilometrekareye ulaştı.

Kent merkezinin doğusundaki yaklaşık 300 bin sivil, 30 kilometrekareye sıkışmış durumda.

- Göç edenler sokakta kalıyor

Ebu Leys, ''Dün Halep tarihinin en kötü günüydü. Bombalanmayan semt kalmadı. Binlerce aile rejimin eline geçen kuzeydoğudaki semtlerden muhaliflerin kontrolündeki batı bölgelere göç etti. Hanano, Cebel Bedro, Sahur'un bir kısmından, Bustan Başa, Hayderiye, Badiin'den toplu göç oldu. Yanlarına hiçbir şey alamadan evlerinden kaçan aileler, sokaklarda kalıyor." ifadelerini kullandı.

"Bugün erken saatlerden bu yana 200'den fazla hava saldırısı oldu" diyen Ebu Leys, Kellese ve Selahaddin semtlerine düzenlenen saldırılarda enkazların altında çok sayıda aile olduğunu söyledi.


-Yüzbinlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep ili, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor. Rejim kuşatmasında yaklaşık 300 bin sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, halk 95 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son iki hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler ve sağlık merkezleri rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Kentte hizmet veren yalnızca 3 fırın bulunuyor. Bölgede okulların tümü kapalı.



Yorumlar