GRAFİKLİ - Gürcistan'da genel seçime doğru

- Parlamentonun 150 üyesi yarın yapılacak genel seçimlerde belirlenecek - Gürcistan'da halk, 1991 yılından bu yana 8'inci kez milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek - Seçim yarışını, Gürcü Hayali ve Birleşik Ulusal Hareket'in önde götürmesi bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Gürcistan'da genel seçime doğru

ANKARA (AA) - Gürcistan'da halk, 8 Ekim'de yapılacak genel seçimlerde 150 üyeli parlamentoya girecek yeni milletvekillerini belirlemek amacıyla sandık başına gidecek.

Ülkedeki seçimlerde yarışı, Gürcü iş adamı ve eski Başbakan Bidzina İvanişvili'nin kurucusu olduğu Gürcü Hayali ile eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin desteklediği Birleşik Ulusal Hareket'in önde götürmesi beklenirken, küçük partilerin de yüzde beş barajını aşmak için çalışacakları belirtiliyor.

Gürcistan'da, bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana 8'incisi yapılacak genel seçimlerde, 3 milyon 513 bin 884 kişi tek kanatlı parlamentonun 150 üyesini belirlemek için oy kullanacak.

Ülkede genel seçimlere koalisyon olarak katılacak Gürcü Hayali'nde yer alanlar dahil olmak üzere 25 parti, yüzde beş barajını aşarak parlamentoya üye göndermek için yarışacak.

Gürcistan'da demokratik uygulamaların devamlılığı açısından kritik öneme sahip seçimlerde 3 ya da daha fazla partinin, barajı aşarak parlamentoya girmesi ve koalisyon hükümeti kurmak için yeterli sayıya ulaşması bekleniyor.

Ülkedeki birçok kamuoyu yoklamasının sonuçları ise birbirinden farklı sonuçlar gösteriyor. İvanişvili'nin kurucusu olduğu Gürcü Hayali ile Saakaşvili'nin desteklediği Birleşik Ulusal Hareket'in seçimleri önde götürdüğü ifade ediliyor.

Yine Özgür Demokratlar ve siyasete girmek için kariyerini bırakan opera sanatçısı Paata Burçuladze'nin kurduğu Paata Burçuladze-Devlet Halk İçin Partisi'nin, genel seçimlerde en fazla oy alacak partiler arasında yer alacağı tahmin ediliyor.

Bidzina İvanişvili, Gürcistan'da 21 Nisan 2012'de yapılan genel seçimde oyların yüzde 55'ini alan Gürcü Hayali koalisyonun ilk döneminde başbakanlık yapmıştı.

İvanişvili'nin 2013 yılında başbakanlık görevinden istifa etmesinin ardından hükümetin başına geçen ve kabinede yer alan isimlerin büyük bölümünü, geçmişte iş adamının şirketlerinde çalışan kişiler oluşturdu.

Bu isimler, Gürcü milyarderin ülke yönetiminde söz sahibi olmaya devam ettiği ve hükümeti dışardan yönlendirdiği eleştirilerini beraberinde getiriyor.

Son genel seçimde oyların yaklaşık yüzde 41'ini alan, parlamentoda 65 koltuğa sahip Birleşik Ulusal Hareket'in en büyük destekçisi ise eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili. Partisinin bu genel seçimlerden zaferle çıkacağını söyleyen, 2015 yılında Ukrayna'nın Odessa Valiliğine atanan ve aynı yıl Gürcü vatandaşlığından çıkarılan Saakaşvili, seçimden sonra ülkesine dönüp siyasi sürece katılacağını ve yeni hükümete destek vereceğini açıklamıştı.

-Öne çıkan partiler ve politikaları

Gürcistan parlamentosunda dokuz parti temsil edilirken, hem Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde adımlar atan hem de ülkenin AB ve NATO ile entegrasyonu politikası izleyen iktidardaki Gürcü Hayali, 46 milletvekiliyle en büyük gruba sahip.

Ülkede 2003 yılında Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze'nin görevini bırakmak zorunda kalmasıyla sonuçlanan barışçıl halk hareketi olan Gül Devrimi'ne öncülük eden ana muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket'in ise parlamentoda 45 milletvekili bulunuyor. Hareket, Saakaşvili'nin liderliği döneminde Rusya karşıtı ve Batı yanlısı bir politika izlemişti.

Gürcistan'ın NATO ve Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecini en çok destekleyen partiler arasında yer alan Özgür Demokratlar, liderleri eski Savunma Bakanı İrakli Alasaniya'nın görevden alınması üzerine koalisyondan çekilmiş ve muhalefete geçmişti.

Gürcü Hayali koalisyonunda en güçlü ikinci parti olan Cumhuriyetçiler, AB ve NATO ile entegrasyon sürecini hızlandıran en etkili ekip olduğunu savunuyor.

Koalisyon hükümetinde daha çok Rusya yanlısı görüşler benimsediği bilinen Sanayiciler Partisi ile Cumhuriyetçiler arasında AB ve NATO ile entegrasyon dahil birçok meselede tartışma yaşanmıştı.

Yorumlar