GRAFİKLİ - G7 Zirvesi

- Zirveye İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD lideri ile AB yetkilileri katılıyor - Rusya, Kırım'ı işgalinden beri zirveye davet edilmiyor

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - G7 Zirvesi

ANKARA (AA) - Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda başlayan G7 Zirvesi, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD olmak üzere sanayileşmiş 7 ülkenin liderleri ile AB yetkilileri ve bazı özel davetlileri bir araya getirdi.

G7 toplantısına, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin yanı sıra AB Konsey Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker katılıyor.

Zirvede ayrıca, Laos, Vietnam, Endonezya, Bangladeş, Sri Lanka ve Papua Yeni Gine devlet ve hükümet başkanları da bunuluyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde de zirveye katılan isimler arasında yer alıyor.

- Rusya yine davet edilmedi

Grup, Rusya'nın 1998'de katılımıyla G8 ismini almıştı. Ancak Moskova yönetiminin Kırım'ı işgal etmesinin ardından alınan yaptırım kararıyla 2014'te Rusya'nın üyeliği askıya alındı. Rusya iki yıldır toplantılara davet edilmiyor.

İki gün sürecek zirvenin en önemli gündem maddesini ekonomi ve ticaret oluşturacak. Küresel ekonomideki belirsizliklerin ve risklerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan durgunluk, petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerileyen ticaret hacimleri, toplantı gündeminin üst sıralarındaki maddeler olarak gösteriliyor.

- Sıcak dış politika konuları

Dış politika başlıkları da toplantıda görüşülecek en sıcak konular arasında bulunuyor.

Kuzey Kore'nin nükleer programı, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'nde egemenlik iddiası, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, terörle mücadele, Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri, toplantıda görüşülecek en önemli dış politika konuları olarak dikkati çekiyor.

Ev sahibi Japonya'nın, Pekin'e karşı işbirliği için fikir alışverişinde bulunması bekleniyor.

Yorumlar