GRAFİKLİ- Bir idam, 85 yıl hapis cezası alan Mursi'nin yargı süreci

-Darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi hakkında şu ana kadar verilmiş toplamda 85 yıl hapis cezası bulunuyor. Sadece bir davadan kesinleşmiş 20 yıl hapis cezası bulunan Mursi'nin diğer davalarında ise yargı süreci devam ediyor. -Mursi hakkındaki tek idam cezasının bozulmasının ardından gözler diğer davalara çevrildi

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ- Bir idam, 85 yıl hapis cezası alan Mursi'nin yargı süreci

KAHİRE (AA) - Mısır'da, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkındaki tek idam cezasının dün Temyiz Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından gözler diğer davalara çevrildi.

Toplamda 5 davadan yargılanan Mursi hakkında kesinleşen tek bir yargı kararı bulunuyor, diğer davalarda ise süreç devam ediyor.

Kahire Ceza Mahkemesi’nde kamuoyunda "Hapishaneler baskını" olarak bilinen davanın 16 Haziran 2015 tarihinde görülen duruşmasında, Mursi hakkında idam kararı verilmişti. 26 sanığın yargılandığı söz konusu davada Mursi ile birlikte 6 sanık hakkında idama hükmeden yargı heyeti, diğer 21 kişiye ise müebbet (25 yıl) hapis cezası vermişti. Temyiz Mahkemesi dün bu kararı bozdu. Mursi ve diğer sanıklar başka bir mahkemede aynı davadan tekrar yargılanacak.

Mursi’nin yargılandığı ikinci dava olan "İttihadiye Sarayı Olayları" davası ise 4 Kasım 2013 tarihinde görülmeye başlandı. Mursi bu davada 20 yıl hapse mahkum edildi. Kararın yüksek mahkeme tarafından da onaylanmasının ardından, bu Mursi hakkında kesinleşmiş tek hüküm oldu.

5 Aralık 2012'de İttihadiye Sarayı önünde meydana gelen olaylarda Mursi, "eylemcileri şiddete teşvik etme" suçlamasıyla yargılanmıştı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) destekçileri ve karşıtları arasında çıkan olaylarda 8’i İhvan'dan olmak üzere toplamda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Mursi'nin yargılandığı bir diğer dava olan ve kamuoyunda, ‘Büyük Casusluk’ olarak bilinen davanın ilk duruşması ise 16 Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirildi. Başsavcı Hişam Berekat tarafından 18 Aralık 2013'te açılan davada, yargı heyeti Mursi hakkında müebbet (25 yıl) hapis cezasına hükmetti.

Mursi bu davada "Hamas, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları gibi Mısır içinde terör eylemi yapan ve yapmayı planlayan gruplara bilgi sızdırmak"la suçlanmıştı.

"Katar Adına Casusuluk" davasında ise Mursi, "Katar’a ülkenin gizli bilgi ve belgelerini sızdırma" suçlamasıyla ilk kez 15 Şubat 2015 tarihinde yargıç karşısına çıkarıldı. 18 Haziran 2016’da sonuçlanan davada Mursi, Katar adına casusluk iddiasından aklandı. Ancak "İhvan yöneticiliğinden müebbet (25 yıl) ve Katar’a belge göndermekten ise 15 yıl hapis cezasına" çarptırıldı.

Mısır'ın darbeyle görevden alınan cumhurbaşkanı Mursi'nin yargılandığı "Yargıya hakaret" davası ile ilgili duruşmalara ilse 23 Mayıs 2015'te başlandı. Yargı heyetinin henüz karar vermediği bu tek davada Mursi ve diğer sanıklara, "yargının işleyişine müdahale girişimi ve bazı konularda istenmediği halde görüş beyan etme" gibi farklı suçlamalar yöneltiliyor.

Mursi hakkında şu ana kadar verilmiş toplamda 85 yıl hapis cezası bulunuyor. Sadece bir davadan kesinleşmiş 20 yıl hapis cezası bulunan Mursi'nin diğer davalarında ise yargı süreci devam ediyor.

Yorumlar