Gözaltına kararı verilen hakim ve savcılar

- FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında açığa alınarak, haklarında gözaltı kararı çıkarılan yargı mensupları arasında, "İzmir’deki Askeri Casusluk Davası" gibi kamuoyu gündemini uzun süre meşgul eden davaların hakim ve savcıları da yer aldı

Google Haberlere Abone ol
Gözaltına kararı verilen hakim ve savcılar

İZMİR (AA) - GÜLCAN KAPLAN - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, açığa alınan ve haklarında gözaltı kararı çıkarılan yargı mensupları arasında, İzmir'deki "Askeri Casusluk Davası"na bakan hakim ve savcıları da yer aldı.

FETÖ'nün askeri darbe girişiminin ardından, TSK'nın yanı sıra emniyet ve kuruluşlardaki örgüt bağlantılı kişiler ile finansal destek sağlayanlara yönelik gözaltılar sürdürülürken, HSYK'nın aldığı "Görevden uzaklaştırma ve gözaltı kararı" ile yargı içerisinde örgütle bağlantıları bulunanlara ilişkin de çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde çok sayıda savcı ve hakim hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Gözaltı kararı çıkarılanlar arasında bulunan Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç, FETÖ/PDY örgütünün yönlendirmesiyle bazı asker ve bürokratların tasfiyesi amacıyla kasıtlı usulsüzlükler yapılarak oluşturulduğu iddia edilen, "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" (İzmir'deki Askeri Casusluk) davasının iddianamesini hazırlayarak, içinde muvazzaf askerlerin de yer aldığı 357 sanık hakkında dava açmıştı.

Kılınç, geçen şubat ayında açığa alınmış ve hakkında HSYK tarafından soruşturma başlatılmıştı. "İzmir'deki Askeri Casusluk" davasında tutuklanma kararlarını veren hakimler Serdar Ergül ve Cemil Uzun da gözaltı kararı verilen hakimler arasında yer aldı.

Şubat ayında açığa alınarak, hakkında HSYK soruşturması başlatılan Ergül, Twitter'da paylaşımlar yaparak, mahkeme kararlarını şaibe altına almaya çalışmakla eleştirilmişti.

İddianameyi kabul eden ve davaya bakan dönemin özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Atilla Rahman da geçen yıl atandığı Torbalı ilçesinde gözaltına alınarak, İzmir Adliyesi'ne getirildi.

Rahman, "İftira, özel hayatın gizliliğini ihlal, kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, suç uydurmak" suçlamasıyla eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın da aralarında bulunduğu 11'i tutuklu 32 sanık hakkında açılan, "Usulsüz dinleme" davası kapsamında tutuklanan emniyet personelinin, üst mahkemeye itirazlarını değerlendirerek, hepsine tahliye kararı vermişti.

"Askeri Casusluk Davası" kapsamında mahkeme heyetinde yer alan hakimler Dilek Öztürk, İsmail Kurt ve duruşma savcıları Mehmet Sedat Erbaş ile Hüseyin Alaybay da hakkında gözaltı kararı çıkarılanlar hakim, savcılar arasında bulunuyor.

Savcılar Erbaş ve Alaybay, mütalaalarında sanıkların 8 ile 30 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanmalarını talep etmişti.

- Büyükşehir Belediyesi Davası

"İzmir Büyükşehir Belediyesinde Yolsuzluk" davasına bakan dönemin 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz ve CMK'nın 250. maddesiyle görevliyken, aynı davaya bakan İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi eski başkanı Cahit Kargılı hakkında da gözaltı kararı verildi.

Yılmaz Denizli'ye, Kargılı Ordu'ya atanmıştı.

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı sunumu için Paris'e gidildiği gün belediyeye yönelik ikinci operasyonu yapan dönemin İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Durdu Kavak da gözaltı listesinde yer aldı.

Kavak, hem operasyonun zamanlaması ve şekli hem de o dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yönelik sözleri nedeniyle hükümet üyelerinden de tepki çekmişti.

"Askeri Casusluk Davası"nın soruşturma ve dava sürecinde de başsavcılık görevinde bulunan Kavak, önce Manisa Cumhuriyet Başsavcılığına, ardından Çorum'a savcı olarak tayin edilmişti.

- Ergenekon ve Balyoz savcısı

İstanbul'da, özel yetkili savcı olarak Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında görev alan eski İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Haydar hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı.

Ali Haydar, önce Karşıyaka ilçesine ardından, Kırşehir'e savcı olarak atanmıştı.

İzmir'deki "Liman Operasyonu"nun yapılmaması konusunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve müsteşar Kenan İpek hakkında, baskı yaptıkları gerekçesiyle fezleke hazırlayarak, TBMM'ye gönderen eski İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş da gözaltı kararı alınanlar listesinde.

Baş, iki yıl önce Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığına, ardından Gaziantep Savcılığına atanmıştı.

Yorumlar