Görmez, Tanzanya Başmüftüsünü kabul etti

- Diyanet İşleri Başkanı Görmez: - "Afrika kıtası insanlığın en büyük günahları işlediği kıtadır. Bu günahları Afrikalılar işlemediler. Maalesef başka dünyadan gidip insanlar Afrika'da cürümler işlediler. Nice nesilleri köleleştirdiler, nice ülkeleri sömürgeleştirdiler"

Google Haberlere Abone ol
Görmez, Tanzanya Başmüftüsünü kabul etti

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Afrika kıtası insanlığın en büyük günahları işlediği kıtadır. Bu günahları Afrikalılar işlemediler. Maalesef başka dünyadan gidip insanlar, Afrika'da cürümler işlediler. Nice nesilleri köleleştirdiler, nice ülkeleri sömürgeleştirdiler." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Başkanlık binasında Tanzanya Başmüftüsü Şeyh Ebubekir Zübeyir Mbwana ve Tanzanya'dan gelen İslam alimlerini kabul etti.

Görmez, Tanzanya'nın İslam tarihi açısından zorluklarla dolu bir tarihi olduğunu belirterek, bağımsızlıktan sonra özgürlüğün, barışın ve itidalin hakim olduğu bir ülke olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Tanzanya'nın sömürgelere karşı verdiği mücadelenin her türlü takdirin üzerinde olduğunu söyleyen Görmez, Afrika'da medeniyetler oluşturan İslam'ın kendine özgü birtakım vasıfları bulunduğunu, gönül, irfan ve marifet boyutunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Afrika'da İslamlaşmayı sağlayan tasavvuf mekteplerine de dikkati çeken Görmez, modern zamanlarda tasavvuf mekteplerinin hurafeyle nitelendirilmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

"Ortadoğu'daki Müslümanların Afrika'daki dingin gönül boyutu olan İslam'a ihtiyacı var" diyen Görmez, son yıllarda İslam dünyasında ortaya çıkan nevzuhur dini fikirlerin Afrika'ya da sirayet etmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Afrika'nın muhtelif bölgelerinde şiddet ve terörün İslam adına ortaya çıkmış olmasının üzüntü verici olduğuna vurgu yapan Görmez, bunların üstesinden ilimle ve marifetle gelinebileceğini söyledi.

- "Afrika'da cehaleti ortadan kaldırmak lazım"

Alimlere, üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmeleri çağrısında bulunan Görmez, şöyle devam etti:

"Afrika'da üç şeyle cihat edilmesi gerekiyor. Öncelikle cehaleti ortadan kaldırmamız lazım. İslam kendisine iman eden herkesin ilimle donanmasını ister. İkinci mücadele edeceğimiz husus, tefrika. Hem ırklar arasındaki ayrıma hem mezhepler arasındaki ayrımcılığa hep birlikte karşı çıkmalıyız. Üçüncüsü de fakirliğe karşı mücadele. Müslüman yeryüzünü imar etmekle mükelleftir. Allah bizi yer ve topraktan yarattı ve bizden yeryüzünü imar etmemizi istedi. Afrika kıtası insanlığın en büyük günahları işlediği kıtadır. Bu günahları Afrikalılar işlemediler. Maalesef başka dünyadan gidip insanlar Afrika'da cürümler işlediler. Nice nesilleri köleleştirdiler, nice ülkeleri sömürgeleştirdiler. Nice dilleri ve kültürleri yok ettiler, nice servetleri sömürdüler. Bütün bunlar tarihte kaldı. Biz Müslümanlar olarak, bütün bunların üzerinden İslam'ın bize verdiği özgürlük ruhuyla gelebiliriz."

Tanzanya Başmüftüsü Şeyh Ebubekir Zübeyir Mbwana ise konuşmasında, Tanzanya'da Müslümanların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Tanzanya'da Müslümanların eğitim görebileceği sadece bir üniversite olduğunu anlatan Mbwana, Hristiyanlar için ise 45 üniversite bulunduğunu aktardı. Başmüftü Mbwana, sağlık alanında da ciddi sıkıntıları olduğunu, Müslümanların başvuracakları hiçbir sağlık kuruluşunun bulunmadığına dikkat çekerek, bu konuda destek beklediklerini ifade etti.

Yorumlar