Gönüllü doktorlar savaş mağduru yaralılara merhem oluyor

- Ülkelerindeki iç savaşta yaralanan veya doğuştan engelli olan Suriyelilerin rehabilitasyonu amacıyla Uluslararası Doktorlar Birliği tarafından "Suriye Yaşam Merkezi" açıldı - Merkez sorumlusu Akbaba: - "Bu noktada büyük bir ihtiyaç olduğunu saha çalışmalarımızda tespit ettiğimiz için merkezi açtık"

Google Haberlere Abone ol
Gönüllü doktorlar savaş mağduru yaralılara merhem oluyor

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Ülkelerindeki savaşta yaralanan veya doğuştan engelli Suriyelilerin tedavisi için Uluslararası Doktorlar Birliğince Şanlıurfa'da rehabilitasyon amaçlı "Suriye Yaşam Merkezi" açıldı.

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yaklaşık 5 yıldır Türkiye'de sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin yardımlarıyla hayata tutunuyor.

Toplumun birçok kesimi sığınmacıların barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken savaş psikolojisinden uzaklaşmaya çalışan çoğunluğu çocuk ve kadınların rehabilitasyonu için ise devreye gönüllü sağlıkçılar girdi.

Uluslararası Doktorlar Birliği gönüllüleri, en fazla sığınmacının bulunduğu kentlerin başında gelen Şanlıurfa'nın merkez Karaköprü ilçesinde Suriyelilere yönelik rehabilitasyon merkezinde savaş mağdurlarının yaralarını sarmaya çalışıyor.

Merkezin Koordinatörü Ali Akbaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeliler'in savaşın ağır yükünü taşımaya devam ettiğini söyledi.

Savaş döneminde sağlık ihtiyaçlarıyla ilgilendikleri sığınmacıları hayatlarının geri kalan döneminde de yalnız bırakmak istemediklerini belirten Akbaba, engelli ailelerin ve çocuklarının rehabilitasyonu için yoğun çaba gösterdiklerini vurguladı.

- "Bir ayda 90 hasta geldi"

Merkezin çok önemli bir ihtiyacı karşıladığını kaydeden Akbaba, şöyle devam etti:

"Suriye Yaşam Merkezi olarak biz engelli ailelere ve çocuklara hizmet veriyoruz. Servisimizle engellileri evinden alıp merkezimize getirerek tedavi etmeye çalışıyoruz. Türkiye'de yardım kuruluşları özellikle gıda ve barınma yardımında bulunuyor. Bu noktada büyük bir ihtiyaç olduğunu saha çalışmalarımızda tespit ettiğimiz için merkezi açtık. Hastalarımızla ilgili hastanelerde uzman görüşü aldıktan sonra burada hizmet veriyoruz. Yaklaşık olarak bir ay içerisinde 90 hastamız oldu. Bunlara gereken hizmeti vermeye çalışıyoruz. Burada gönüllü doktorlarımıza da teşekkür ederiz, kendi zamanlarından ayırıp burada hizmet veriyorlar."

- "Zor da olsa yürüyebiliyorum"

Merkezden faydalanan 13 yaşındaki Hasan Kerketli, Halep bölgesindeki bombardımanda ayağına ve beline isabet eden şarapnel parçalarıyla yaralandığını söyledi. Tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu anlatan Kerketli, "Daha önce tekerlekli sandalye kullanıyordum, yürüyemiyordum. Fizik tedavi almaya başladıktan sonra şu anda ayağımda ve elimde iyileşme oldu. Zor da olsa yürüyebiliyorum. Çok daha rahat hareket edebiliyorum. Beni evden alıp tedavi sonrası geri götürüyorlar. Teşekkür ederim." dedi.

Doğuştan engelli 3 yaşındaki çocuğunu merkeze getiren 47 yaşındaki Rihab Mahmut da savaş nedeniyle Suriye'de fizik tedavi alacak imkanları bulunmadığını, merkez sayesinde çocuğunu tedavi ettirebildiğini belirtti. Mahmut, tedavinin ardından çocuğunun düzelmeye başladığını dile getirdi.

Yorumlar