Gentiloni-Johnson görüşmesi

- İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni: - “Hem şahsen ben hem de İtalya, bu müzakerelerin faydalı ve hem AB’yi hem İngiltere’yi tatmin eden çözümler çıkarabileceğine ikna olmuş durumdayız” - İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: - “Biz, Avrupa anlaşmalarını bırakıyor olabiliriz ancak Avrupa’yı bırakmıyoruz”

Google Haberlere Abone ol
Gentiloni-Johnson görüşmesi

ROMA (AA) - Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı alan İngiltere, birliğin önde gelen ülkelerinden İtalya ile ayrılma sürecini “kazan-kazan”a dönüştürme hususunda ortak mesaj verdi.

İtalya’nın Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, İngiliz mevkidaşı Boris Johnson’ı Floransa'nın tarihi yönetim binası Vecchio Sarayı’nda ağırladı. Baş başa görüşen iki bakan, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı (Brexit) sonrası Roma-Londra ikili ilişkileri, AB’den ayrılış prosedürü, göç krizi, Suriye ve Libya gibi konuları ele aldı.

Görüşmenin ardından Gentiloni ve Johnson, ortak basın toplantısı düzenledi.

AB’den ayrılma kararı alsa da İngiltere’nin AB için yine aktif bir rolde olacak bir yol bulmaları gerektiğini belirten Gentiloni, “Hem şahsen ben hem de İtalya, bu müzakerelerin faydalı ve hem AB’yi hem İngiltere’yi tatmin eden çözümler çıkarabileceğine ikna olmuş durumdayız.” dedi.

Gentiloni, Brexit’i Latince “Her şerde bir hayır vardır” anlamına gelen “Ex malo bonum” olarak gördüklerini ve Johnson’ın ifade ettiği gibi Brexit’i her kesim için en iyi şekilde tamamlama ödevine sahip olduklarını aktardı.

- "Vizeleri geri getirmeyi düşünmeyiz"

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson da “Şu mesajın altını çizmeye devam edeceğim. Biz, Avrupa anlaşmalarını bırakıyor olabiliriz ancak Avrupa’yı bırakmıyoruz.” diye konuştu.

İtalyan mevkidaşını dikkatle dinlediğini vurgulayan Johnson, Gentiloni’nin Brexit sürecine dair görüşlerine katıldığını, Brexit hususunda net ve belirli bir zaman aralığının olması gerektiğini söyledi.

İngiliz bakan, Brexit’in ardından vizelere geri dönmek gibi bir niyetlerinin olmadığına işaret ederek “Vizeleri geri getirmeyi düşünmeyiz aksine dünya genelinde serbest dolaşımı sağlayacak vizeleri kaldıran çok sayıda anlaşma yapmak istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Johnson, şu görüşleri dile getirdi:

“Brexit hususunda netlik sağlamalı ve belirli bir zaman takvimine sahip olmalıyız. Benim için burada önemli olan her iki ülkenin bu durumdan kazan-kazan stratejisiyle çıkmasıdır. Biz inanıyoruz ki İtalyan hükümeti de bu minvaldeki fikri desteklemektedir.”

Brexit sonrasında İngiltere’de yaşamını sürdüren 600 bin kadar İtalyan vatandaşın durumuna ilişkin bir soru üzerine Johnson, İngiltere’deki İtalyanlar için vize gerektiren bir neden olmadığı, bunun aynı şekilde İtalya’da yaşayan İngilizler için de olacağına inandığını söyledi.

- Göç krizi

İtalyan Dışişleri Bakanı Gentiloni, göç konusunda AB’ye bir kez daha seslenerek, “Brüksel’den işbirliği bekliyoruz. Bir ülkenin tek başına, yasadışı göç yükünü üstlenebileceği fikrini kabul edemeyiz. Bu, yarın Bratislava’daki zirvede görüşülecek konulardan biri.” dedi.

Konuk İngiliz Bakan da göç krizinde İtalya’yı anladıklarına işaret ederek “Biz, İngiltere olarak İtalya’ya yardım etmek istiyoruz. Göç krizini, bir Avrupa sorunu olarak tanıyoruz” ifadesini kullandı.

- “Ateşkes, Suriyelilere nefes aldırıyor”

Görüşmede uluslararası gelişmelere de değindiklerini aktaran Gentiloni, Suriye’de sağlanan ateşkesin önemine dikkati çekti. Gentiloni, “Suriye’deki ateşkesi memnuniyetle karşıladık. Bu 2-3 gün içinde Amerikalılar ve Ruslar arasında varılan düşmanlıkların sona erdirilmesi anlaşması öyle görünüyor ki halen yürürlükte. Tabii ki durum son derece kırılgan ama bu kuşatma altında ve korkunç bir insani durumdaki Suriye’deki halk için bir nefes alabilme imkanı.” diye konuştu.

Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Sirac’a desteklerini belirten iki bakandan Gentiloni, "Fayiz es-Sirac hükümetine yönelik destek konusunda hemfikiriz ve destek konusunda birlikte çalışmayı düşünüyoruz" görüşünü kaydetti.

Yorumlar