Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, İskoçya'da

- WADA İcra Kurulu toplantısına katılan Bakan Kılıç: - "Doping ya da yasak madde kullanan kişinin gizliliğini esas alarak, sadece kurulun bilmesi şartıyla bir çalışmanın yapılması konusunda mutabık kaldık" - "Sadece tespit edilen sporcunun değil, ona destek olan ve yanlış yönlendiren kişiler için de işlem yapılması gündeme geldi" - "Ülkemizin sporda başarısı için müdahil olmamız gereken yerlerde hiç çekinmeden müdahil olacağız"

Google Haberlere Abone ol
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, İskoçya'da


GLASGOW (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) İcra Kurulu toplantısında yasak madde kullanan sporcuların itirafçı olması, bu sporcuların yanı sıra onlara destek veren ve yönlendiren kişilerin de işlem görmesinin masaya yatırıldığını söyledi.

İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen toplantıya katılan Bakan Kılıç, WADA'nın, dünyada Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile iki önemli spor üstyapı kuruluşundan birisi olduğunu hatırlatarak, bugünkü toplantıda WADA'nın yapmayı planladığı çalışmaları değerlendirdiklerini, farklı noktalardaki düşünceleri dile getirdiklerini bildirdi.

Toplantıda, doping ve yasak madde kullanımıyla ilgili yapılan çalışmaların içerisinde bulunanların bu konuyu dile getirip itirafçı olması konusunun nasıl geliştirilebileceğinin masaya yatırıldığını dile getiren Kılıç, "WADA'nın yeni kurmuş olduğu bir ekip var. Burada tamamen gizliliği esas alarak, sadece o kurulun bilmesi şartıyla bir çalışmanın yapılması konusunda mutabık kaldık. Yasaklı maddeler konusunda tüm spor camiasının iyi bir şekilde bilinçlendirilmesi ve bunun için sporcu ailelerinin de eğitim alması gibi birçok çalışma yaptık." diye konuştu.

Bakan Kılıç, WADA'nın yeni yönetimi ve yapılanmasıyla ilgili soruya, "Sertlik ve yumuşaklıktan ziyade yasaklı maddelerin kullanılmamasına ilişkin yürütülecek çalışmaların daha verimli ve yoğun yapılmasıyla ilgili bir yaklaşım. Burada önemli olan temiz spor. En temel nokta bu. Bunun içinde yer alması gereken ulusal ve uluslararası federasyonlar var. Bununla beraber ulusal anti-doping çalışmalarını yönetecek kurulların daha güçlü olması gerekiyor." yanıtını verdi.


- Sadece sporcu değil, destek olana da işlem gündemde


Doping ya da yasak madde kullanan bir sporcuya yönelik yoğun haberlerin yapıldığına dikkati çeken Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada sporcu aysbergin görünen yüzüdür. Altında onu destekleyen antrenöründen tutun farklı noktalara kadar hepsinin araştırılması gerekiyor. Sadece yakalanan sporcunun değil, ona destek olan ve yanlış yönlendirmiş kişiler için de işlem yapılması gündeme geldi. Bir taraftan da bu daha olmadan önce temelden sporcu yetişirken yapılacak çalışma önemli. Bu WADA'nın en önemli konularından birisi, ülkemizde de yapmamız gereken şey bu. Çok erken yaşta hem antrenörlerimizin doğru eğitilmesi, onların da sporcularını doğru eğitmesi, sporcu kardeşlerimizin çok erken yaşlarda neyin kullanılıp, kullanılmayacağıyla ilgili şeylerin eğitimini alması."

Kılıç, federasyondaki başkanlık seçimleriyle ilgili bir soru üzerine de genel spor yönetimi anlayışında değişiklik olacağını belirtti.

"Ülkemizin sporda başarısı için müdahil olmamız gereken yerlerde hiç çekinmeden müdahil olacağız." diyen Bakan Kılıç, "Örneğin olimpiyatlara, paralimpik oyunlara az bir süre kaldı, kış-yaz olsun fark etmez, 'hadi bir hızlanalım', o değil. Planlamaların şimdiden yapılması gerekiyor. Biz onu yapıyoruz. Kulüpler çok önemli, antrenörler çok önemli. Bu sadece federasyonlarla olacak bir şey değil. Seçimler devam ediyor, değişiklik olanlar var. Delegelerin başarısız görüp değiştirdikleri başkanlar var. Önemli federasyonlarda önemli değişiklikler oldu. Yönetim kurulları değişti. Sadece bu değil, sporcuların asıl yetişeceği yer kulüpler, oradaki antrenörler." ifadelerini kullandı.

WADA'nın bugün yapılan icra kurulu toplantısında, seçime tek aday olarak giren 75 yaşındaki Büyük Britanyalı Craig Reedie, yeniden başkanlığa seçildi. Kurulduğu 1999'dan bu yana WADA'nın bünyesinde çalışan Reedie, görevini 3 yıl daha sürdürecek.


Yorumlar