"Gençlik iksiri" gilaburu dünyaya açılacak

- Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde yetişen, sağlık açısından çeşitli faydaları bulunduğu bilinen gilaburunun yurt dışı piyasasına sunulması için çalışma başlatıldı - Bünyan Belediye Başkanı Gülcüoğlu: - "Bünyan Belediyesi olarak bir farmakoloji heyetiyle yeni çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmaların sonucunu da kamuoyuyla paylaşarak meyvemizin tüm dünyada tanıtımını gerçekleştireceğiz. Gilaburunun tıp alanında kullanılması için çalışıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Gençlik iksiri" gilaburu dünyaya açılacak

KAYSERİ (AA) - MUSTAFA ÖNAL - Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen, Kayseri yöresine özgü gilaburu meyvesinin dünya piyasasına sunulması hedefleniyor.

İçeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak tanınan gilaburu bitkisi, Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde yetiştiriliyor. Ekimi yörede ilk kez 1. Dünya Savaşı sonrası yapılan gilaburu, ilçe halkı tarafından üretiliyor. Üzüm salkımına benzeyen kırmızı renkte ve nohut tanesi büyüklüğünde meyvesi olan gilaburu, salamura yapılarak suyu tüketiliyor.

Hasadına başlanan gilaburu, son yıllardaki tanıtım faaliyetleri sonucu Türkiye'nin diğer yerlerinden de talep görüyor.

- Belediye tanıtımına öncülük ediyor

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gilaburunun ilçelerine özgü bir meyve türü olduğunu söyledi.

Gilaburunun Bünyan'ın su ve toprağına uyum sağladığı için ilçede yaygın yetiştirildiğini anlatan Gülcüoğlu, ekim alanlarının daha da artması için çalışma yürüttüklerini belirtti.

Gilaburunun hasat döneminin başladığını aktaran Gülcüoğlu, şöyle devam etti:

"Gilaburu, meyve olarak tüketildiği gibi salamura edilip belli bir aşamadan sonra sıkılarak içine de kısmen tatlandırıcı katmak suretiyle içiliyor. Belediye olarak geçen yıl şişeleme çalışması yaptık ve daha fazla kitlelere ulaşmasına olanak sağladık. Ayrıca posasından çay elde ettik. İnşallah bu tür çalışmalarımız devam edecek. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız çalışmalarla başta Türkiye kamuoyu olmak üzere diğer ülkelere de tanıtımını sağladık. Bu konuda belediye olarak çok ciddi çalışmalar sarf ettik. Toplanıp salamura edilen meyve, beli bir süre bekledikten sonra içime hazır hale gelecek."

- "Birçok hastalığın önleyicisi"

Gülcüoğlu, gilaburunun sağlık açısından birçok faydası olduğunun bilindiğini ifade etti.

Birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen gilaburuya tüketicilerin yoğun rağbet gösterdiğine dikkati çeken Gülcüoğlu, şunları kaydetti:

"Gilaburunun, tıp literatürüne girdiği şekliyle başta böbrek taşının doğal yola eritilerek atılması olmak üzere birçok faydası kamuoyunca yakından biliniyor. Kadın hastalıkları, ağrı kesici özelliği, kalp, tansiyon gibi birçok hastalığın önleyicisi ve bu hastalıkları çeken insanlarda ciddi yararları tespit edilmiş bir meyve. Bünyan Belediyesi olarak bir farmakoloji heyetiyle yeni çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların sonucunu da kamuoyuyla paylaşarak meyvemizin tüm dünyada tanıtımını gerçekleştireceğiz. Böylelikle gilaburunun tıp alanında kullanılması için çalışıyoruz."

- "Rekoltede artış bekliyoruz"

Bu hasat döneminde rekoltede artış beklediklerini söyleyen Gülcüoğlu, "Geçen yıl yaptığımız çalışmalarla ciddi bir rekolte elde edildi. Bu yıl da yaklaşık 300 tonun üzerinde rekolte olmasını bekliyoruz. Bu bizim tespit edebildiğimiz rakam. Ayrıca ticari amaç dışında ev ihtiyacı için ekilen gilaburu da var. Bununla birlikte rekolte daha da artar. Bu sene iyi ürün bekliyoruz, inşallah rekoltenin geçen yılın üstüne çıkacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İlçede gilaburu ticareti yapan Mustafa Akyol da yılda 25-30 ton ürün sattıklarını belirtti.

Ürünleri salamura hale getirip kargoyla Türkiye'nin bazı kentlerine gönderdiklerini dile getiren Akyol, tüketicilerin ürüne rağbet gösterdiğini kaydetti.

Gilaburu toplayan Ayşe Özçelik de ürün toplamanın zorluğunun ağacın bulunduğu alana göre değiştiğini belirtti.

Günlük 50 lira karşılığında gilaburuyu ağaçtan topladıklarını ifade eden Özçelik, "Çalışıyoruz, ekmeğimizi kazanıyoruz. Burası zor çünkü ağaç suyun yanında. Bizim suya düşme riskimiz var. Günlük ortalama 250-300 kilogram toplayabiliyoruz." dedi.

Yorumlar