"Gelincik" avukatlar 25 bin kadına ulaştı

- Şiddet mağduru kadınlar ile çocuklara hukuki destek vermek için Ankara Barosunca kurulan "Gelincik Merkezi"ndeki gönüllü avukatlar, merkezi telefonla arayan 25 bin kadına destek verdi - Merkez Başkanı Avukat Arıhan: - "Telefon hattımızı arayan kadınlar şiddet gördüklerini ve bazıları da eşlerinin, bulundukları yerlerin kapısını kilitleyerek gittiklerini, hayati tehlikelerinin olduklarını belirtiyorlar. Bu durumlarda da telefonla kendisine yardımcı olmak için görevlendirilen avukatlarımız hemen jandarma, polis ya da ilgili kolluk görevlileriyle anında iletişime geçerek mağdurun bulunduğu yerden kurtarılmasını sağlıyor" - "Hattımız ücretsiz ve Türkiye'nin her yerinden aranabiliyor. Telefonu aradığınızda her gün 24 saat süresince size cevap verebilecek karşınızda bir avukat buluyorsunuz. Şiddetle ilgili acil durumlarda kadınlara hukuki ve adli yardım konularında avukatlarımız tarafından bilgiler verilip yönlendirmeler yapılıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Gelincik" avukatlar 25 bin kadına ulaştı

ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Şiddet mağduru kadınlar ile çocuklara hukuki destek vermek için Ankara Barosunca kurulan "Gelincik Merkezi"ndeki gönüllü avukatlar, 5 yılda merkezi telefonla arayan 25 bin kadına ulaştı.

Gelincik Merkezi Başkanı Avukat Aslı Koçak Arıhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar için kurulan merkezde 35 rehber ve 350 gönüllü avukatın görev yaptığını söyledi.

Avukatların, çeşitli hukuki konular ile şiddet mağduru kadınlarla iletişim konusunda eğitimler verildikten sonra görevlendirildiğini belirten Arıhan, onlara daha kolay ulaşım sağlanması amacıyla "444 43 06" numaralı telefon hattının oluşturulduğunu da ifade etti.

Gelincik Merkezi hattının, kurulduğu günden bugüne 25 bin kadın tarafından arandığını anlatan Arıhan, söz konusu kadınlara hukuki destek sağladıklarına işaret etti.

- 24 saat ücretsiz hizmet veriliyor

Hattın sürekli olarak açık olduğunu ve telefon başında avukatların kadınlara yardımcı olmak için 24 saat süresince görev yaptığını aktaran Arıhan, şunları kaydetti:

"Hattımız ücretsiz ve Türkiye'nin her yerinden aranabiliyor. Telefonu aradığınızda her gün 24 saat süresince size cevap verebilecek karşınızda bir avukat buluyorsunuz. Şiddetle ilgili acil durumlarda kadınlara hukuki ve adli yardım konularında avukatlarımız tarafından bilgiler verilip yönlendirmeler yapılıyor. Genellikle hattımız şiddet mağduru kadınlar tarafından aranıyor. Nereye gideceğini, nasıl başvuruda bulunacağını bilemeyen kadınlara yönlendirmelerde bulunuyoruz. Avukatlarımız telefonda öncelikle yaşanan olayı değerlendiriyor, mağdura yapması gerekenleri anlatıyor."

- Acil durumlarda polis ve jandarmaya bilgi veriliyor

Telefonla iletişime geçen kadınların merkeze davet edildiğini ve burada özel görüşmeler yapıldığını da anlatan Arıhan, hatlarına gelen aramalarda kadınlara yön verdiklerini vurguladı.

Arıhan, "Bazen telefon hattımızı arayan kadınlar şiddet gördüklerini ve bazıları da eşlerinin bulundukları yerlerin kapısını kilitleyerek gittiklerini, hayati tehlikelerinin olduklarını belirtiyorlar. Bu durumlarda da telefonla kendisine yardımcı olmak için görevlendirilen avukatlarımız hemen jandarma, polis ya da ilgili kolluk görevlileriyle anında iletişime geçerek mağdurun bulunduğu yerden kurtarılmasını sağlıyor. Bu durumlarda da emniyet ve jandarma görevlileriyle ortak çalışmalar yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Telefon hattını arayan kadınların yanında olduklarını ifade eden Arıhan, merkezlerine başvuran kadınlara da hizmet vererek gerektiğinde ücretsiz olarak avukat atamaları yapılarak davalarının ve adli süreçlerin takip edildiğini kaydetti.

Merkeze başvuran 520 kadının sığınma evlerine yerleştirildiği bilgisini veren Arıhan, 210 kadına da yine gönüllü psikologlar tarafından psikolojik destek sağlandığını aktardı.

- Annesine şiddet uygulayan babaya siyah el

Ankara Barosunun içerisinde bulunan Gelincik Merkezi'nin duvarlarını, merkeze avukatlarla görüşmek isteyen anneleriyle gelen çocukların yaptıkları resimler süslüyor.

Anneleri, şiddet ya da suç mağduru olarak avukatlarla görüştüğü sırada, merkezdeki görevli ve avukatlar tarafından vakit geçirmeleri sağlanan çocukların yaptığı resimlerdeki şiddet unsurları dikkati çekiyor.

Merkezin duvarında, babası tarafından annesine şiddet uygulanan çocuğun yaptığı resim de yer alıyor. Bu resimde çocuğun annesine şiddet uygulayan babasının siyah renkle boyadığı elini, annesinin eline uzanmak üzereyken resmettiği görülüyor.

Yorumlar