Geleneksel Kastamonu günleri başladı

- Kas-Der Genel Başkanı Çilingiroğlu: - "Yöresel Kastamonu yemekleri, sergi ve panellerle ziyaretçiler dört gün boyunca keyifli saatler yaşayacak. Tüm ilçe belediyeleri ve esnafların açacakları stantlarda ziyaretçiler, Kastamonu kültürünü yakından tanıma fırsatı da bulacak"

Google Haberlere Abone ol
Geleneksel Kastamonu günleri başladı

İSTANBUL (AA) - Bakırköy Botanik Park'ta başlayan Geleneksel Kastamonu Günleri, 15 Mayıs'a kadar devam edecek.

Kastamonulular Dayanışma Derneği (Kas-Der) ve Kastamonu Belediyesince düzenlenen etkinlik, kentin kültürünü, geleneklerini ve yöresel tatlarını meraklılarıyla buluşturdu.

Etkinlik hakkında AA muhabirine bilgi veren Kas-Der Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu, bilinenin aksine Kastamonu'nun tarihi, kültürü, yemekleri ve yemyeşil coğrafyasıyla son yıllarda en fazla ziyaret edilen yerlerin başında geldiğini söyledi.

Çilingiroğlu, etkinlikte, yöresel Kastamonu yemekleri, sergi ve panellerle ziyaretçilerin dört gün boyunca keyifli saatler yaşayacağını ifade ederek, "Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Ticaret Odasının katkılarıyla tüm ilçe belediyeleri ve esnafların açacakları stantlarda ziyaretçiler Kastamonu kültürünü yakından tanıma fırsatı da bulacak." dedi.

Araştırmalarda Kastamonu'da 812 çeşit yemek tespit edildiğine dikkati çeken Çilingiroğlu, bu yemeklerden yaklaşık 500'ünün Anadolu'nun diğer yörelerinde hala bilinmediğinin ortaya çıktığını vurguladı.

Özellikle Türkiye'nin önemli gurmeleri tarafından da tam not alan çekme helva, çemensiz pastırma, etli ekmek, banduma, tirit, samsı ve mıklamanın festival boyunca tadı damakta kalacak lezzetler arasında yer alacağını dile getiren Çilingiroğlu, Taş Köprü sarımsağı ve çemensiz pastırmanın doğal ürünler almak isteyenleri beklediğini söyledi.

Latif Çilingiroğlu, Kastamonu'nun tarihsel süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kastamonu, Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren ildir. İstiklal Savaşı'nda gösterdiği büyük kahramanlıklarla İnebolu ilçesinin ilk ve tek İstiklal Madalyası'yla taltif edilmesi ve kağnısıyla cepheye mermi taşırken donarak şehit olan Kahraman Türk Kadını Şerife bacının memleketi olmasıyla da hafızalara kazındı. Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Kastamonu, büyük şehirlerin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin sığınabileceği bir huzur bölgesi olarak öne çıkıyor. Panoramik dağları, yemyeşil ovaları, zümrüt sahilleri, zengin, kültürel varlıklarıyla yaşayanlarına ve ziyaretçilerine pek çok alternatif sunan Kastamonu, özellikle Ilgaz Dağları ve Karadeniz'de kirlenmemiş, betonlaşmamış kıyı şeridiyle deniz, kum ve güneş arayanlara hem kışın hem de yazın hitap eden önemli şehirlerimiz arasında yer alıyor."

Etkinliğe, Kastamonu ilçe belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda Kastamonulu katıldı. Etkinlik, 15 Mayıs'a kadar sürecek.

Yorumlar