Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi

- Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş: - "En önemli ilaç kan, çünkü muadili yok ve bir tek kaynağı var, insan. Başka türlü imal edemiyoruz, yapay kan yok ve birçok hastalıkta tek ilacımız da kan. Bu bakımdan kanın temini noktasında hepimize önemli görevler düşüyor"

Google Haberlere Abone ol
Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "En önemli ilaç kan, çünkü muadili yok ve bir tek kaynağı var, insan. Başka türlü imal edemiyoruz, yapay kan yok ve birçok hastalıkta tek ilacımız da kan. Bu bakımdan kanın temini noktasında hepimize önemli görevler düşüyor." dedi.

Gümüş, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı tarafından ortaklaşa yürütülen "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi"nin bir otelde düzenlenen kapanış programında yaptığı konuşmada, toplumda güvenilir, karşılıksız, gönüllülük esaslı kan bağışı algısını oluşturmak gerektiğini belirtti.

Türk Kızılıyı'nın çalışmalarından övgüyle söz eden Gümüş, bunun insana yapılan en büyük hizmet olduğunu söyledi.

Projeyle geleceğin kan bağışçısı olarak görülen çocukları bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Gümüş, "En önemli ilaç kan. Çünkü muadili yok ve bir tek kaynağı var, insan. Başka türlü imal edemiyoruz, yapay kan yok ve birçok hastalıkta tek ilacımız da kan. Bu bakımdan kanın temini noktasında hepimize önemli görevler düşüyor." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt da projenin kan bağışı konusunda sağlıklı ve bilinçli nesillerin yetişmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin sağlık alanında da kendi kendine yetebilmesinin yolunun, güvenilir kan temininin sağlanabilmesinden geçtiğine dikkati çeken Kurt, 81 ilde 500 pilot okulda, bu doğrultuda ilkokuldan başlayıp, lise son sınıfa kadar 200 binin üzerinde öğrenciye kan bağışının, özellikle de güvenli ve düzenli kan bağışının önemini anlattıklarını belirtti.

Kurt, "Uzun vadede bu durum, kan bağışı konusundaki eğitimin kalitesini etkileyerek, nüfusun düzenli kan bağışçısı olmaya yönelik ilgisini artıracaktır. Projenin hedef grubunda olan öğrencilerimiz henüz kan bağışçısı olabilecek yaş aralığında değiller ancak toplumun sağlığının iyileştirilmesine yönelik bu gibi projelere ekilen tohumlar, yıllar sonra meyvelerini vermeye başlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.


Yorumlar