Gazzeli memurlardan "maaş protestosu"

GAZZE (AA) - Gazze'deki kamu çalışanları, Filistin yönetiminin memur maaşlarına yönelik uyguladığı kesintilere ve ödemelerdeki gecikmelere tepki amacıyla gösteri düzenledi. Maaşlarının geçen ay ödenmediğini ifade eden memurlar, Gazze'nin...

Google Haberlere Abone ol
Gazzeli memurlardan "maaş protestosu"

GAZZE (AA) - Gazze'deki kamu çalışanları, Filistin yönetiminin memur maaşlarına yönelik uyguladığı kesintilere ve ödemelerdeki gecikmelere tepki amacıyla gösteri düzenledi.

Maaşlarının geçen ay ödenmediğini ifade eden memurlar, Gazze'nin idaresini uzlaşı hükümetine tümüyle teslim etmesi için Hamas'a baskı yapan Ramallah hükümetinin uyguladığı maaş kesintilerini ve gecikmeleri protesto etti.

AA muhabirine konuşan Filistinli memur Muhammed Ahmed, maaşının aylardır yüzde 30 kesintiye uğradığını belirterek, "Maaşların tümüyle kesilmesinden endişe ediyoruz. Ayrıca geçen ayki maaşlarımız hala ödenmedi. Günlerdir bankaların önünde bekliyoruz. Ancak sevindirici bir haber yok. Bu Gazze'deki aileleri, yoksulluğun uçurumuna getirir." dedi.

Memurlar Sendikası Başkanı Arif Ebu Cerad, Ramallah merkezli Maliye Bakanlığı ile iletişime geçerek meseleyi görüştüklerini ancak kendilerine mart ayı maaş ödemeleriyle ilgili bilgi verilmediğini söyledi.

Gazze Ablukasını Kırmak İçin Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari ise "Memurların maaşlarına el sürülmesi, toplumsal dokuyu tehdit eden, hukuka aykırı bir durum." ifadesini kullandı.

Filistinli yetkililere, çalışanların maaşlarını kesintisiz ödemesi çağrısında bulunan Hudari, "Halkın ihtiyaçları, siyasi sürtüşmelerden ve hesaplardan uzak tutulmalıdır. Herkes aynı vatanın evlatları." diye konuştu.

Filistin hükümeti ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Gazze Şeridi'ndeki kamu çalışanları, geçen yıl mart ayından bu yana maaşlarını yüzde 30 kesintili alıyor.

"Memur maaşları dosyası" Hamas ile Fetih arasında geçen yıl 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitirme amacıyla imzalanan son uzlaşı anlaşmasında da aksaklıklara neden olmuştu.

Hamas ve Fetih hareketleri arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de Ekim 2017'de ulusal uzlaşı anlaşması imzalanmıştı. Ramallah hükümetinin sorumluluklarını üstlenmemesi, Hamas'ın Gazze yönetimini elinde bulundurduğu dönemde tayin ettiği memurların durumu gibi meseleler yüzünden anlaşmanın uygulama aşamasında birtakım aksaklıklar yaşanıyor.

Yorumlar