Gazzeli mahkumlar Hafız Osman hattıyla mushaf yazıyor

- Gazzeli bir grup mahkum Kur'an-ı Kerim'i Hafız Osman hattı ile parşömen kağıtlara yazıyor - Mahmud el-Masri isimli mahkum: "Kur'an-ı Kerim yazmak, bana cezaevinde ve hayatta kıymetli bir fert olduğumu hissettirdi" - Cezaevindeki Vaaz ve İrşad Bölümü Başkanı Ebu Ra's: "İleride bunları bir Arap ya da İslam ülkesinde sergilemek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Gazzeli mahkumlar Hafız Osman hattıyla mushaf yazıyor

GAZZE (AA) - MUHAMMED MACİD - Gazze'de cezaevinde bulunan bir grup mahkum, Kur'an-ı Kerim'i Hafız Osman hattı ile parşömen kağıtlara yazıyor.

AA muhabirine konuşan Mahmud el-Masri (33) isimli mahkum, Hamas'ın kontrolündeki bir cezaevinde İçişleri Bakanlığı'nın başlattığı Kur'an-ı Kerim yazma projesi kapsamında 6 kişi ile birlikte günde 7 saat çalıştıklarını söyledi.

Masri, "Kur'an-ı Kerim yazmak, bana cezaevinde ve hayatta kıymetli bir fert olduğumu hissettirdi." dedi.

Yaptıkları işin zorluğunun bilincinde olduğunu dile getiren Masri, "Bu gerçekten büyük bir olay kesinlikle kolay bir iş değil. Kur'an-ı Kerim'i elle yazma ayetlerin manalarını değiştirecek bir hata yapmamak için büyük bir dikkat gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Bu işi yaparken büyük gurur duyduklarını vurgulayan Masri ayrıca, proje öncesinde cezaevinde kendilerine Kuran-ı Kerim tilaveti, tecvit kaideleri ve hat dersleri verildiğini aktardı.

- "Güzel hislerim olduğu için güzel yazıyorum"

İyad Karizm (33) isimli mahkum da Kur'an-ı Kerim yazma görevine seçildiği için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Bu projenin Kuran-ı Kerim'i okuma, yazma ve hükümlerini anlama konusunda kendisine pek çok şey kazandırdığını anlatan Karizm, "Güzel hislerim olduğu için güzel yazıyorum." dedi.

Karizm, "Önceleri hapishanede müspet hiçbir şey yapmadan sürekli oturuyorduk. Ancak artık işlerimizi sonuna kadar yapma imkanımızın olduğu daha büyük odalara çıkıyoruz. Bu proje toplumun mahkumlara olumsuz bakışının değişmesine de katkı sağlıyor." diye konuştu.

Öte yandan cezaevindeki Vaaz ve İrşad Bölümü Başkanı Mesud Ebu Ra's da bu proje ile mahkumların vakitlerini faydalı işlerle geçirmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Projenin Filistin'de bir ilk olduğunun altını çizen Ebu Ra's, projeye resim ve sanat konusunda yetenekli, daha önceden tecrübesi bulunan 7 kişi ile başladıklarını, yazması, okuması ve dizilişi daha kolay olduğu için de Hafız Osman hattını tercih ettiklerini aktardı.

Kur'an-ı Kerim'i elle yazmanın birkaç aşamadan oluştuğunu kaydeden Ebu Ra's, "Uzunluğu bir metre genişliği 70 santimetre olan kağıtlara önce satırlar çiziliyor. Ardından ayetler yazılarak Hafız Osman hattı formatında harekeleniyor. Daha sonra fazlalıklar siliniyor. İlk ve son kontroller de yapılarak mushaf hazır hale getiriliyor." diye konuştu.

Ebu Ra's, "Bir mushafı tamamen yazmak için 5 ay lazım. İleride bunları bir Arap ya da İslam ülkesinde sergilemek istiyoruz." dedi.

Yorumlar