Gazze Şeridi'ndeki elektrik krizi

- Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından bir heyet, Gazze Şeridi'ndeki elektrik sorununun çözüm yollarını görüşmek amacıyla Gazze'deki Filistin Enerji ve Doğal Kaynaklar Yönetimi yetkilileriyle bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Gazze Şeridi'ndeki elektrik krizi

GAZZE (AA) - Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından bir heyet, Gazze Şeridi'nde devam eden elektrik sorununun çözüm yollarını görüşmek amacıyla Gazze'deki Filistin Enerji ve Doğal Kaynaklar Yönetimi (PENRA) yetkilileriyle bir araya geldi.

Türk heyeti, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç'ın katılımıyla PENRA'nın Gazze’deki merkezinde PENRA Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil ve Filistin Dışişleri Bakanlığı Gazze Temsilcisi Gazi Hamad ile Gazze'nin 10 yıldır devam eden elektrik sıkıntısını görüşmek için bir araya gelerek birkaç saat süren toplantı düzenledi.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Müdür Yardımcısı Safa Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'deki elektrik krizini sonlandırmak amacıyla ortak çözümleri bulmak için Filistinli mevkidaşlarıyla bir araya geldiklerini belirterek, görüşmenin olumlu geçtiğini ve krize çözüm bulmak için kendilerine yardımcı olacak bütün bilgileri aldıklarını ifade etti.

Elektrik krizi hakkında kapsamlı rapor hazırlamak için bakanlık tarafından gönderildiklerini kaydeden Öztürk, 10'uncu yılına giren elektrik krizini sonlandırmak için Gazze Şeridi’ne gerekli bütün yardımlarda bulunacaklarını söyledi.

PENRA Başkan Yardımcısı Şeyh Halil de görüşmenin olumlu geçtiğini dile getirerek, Türk heyetinin elektrik krizi konusunda ilgi gösterdiğine dikkati çekti.

Görüşmede elektrik krizinin genel olarak ele alındığına değinen Şeyh Halil, krizi hafifletecek acil çözüm aşamalarının da görüşüldüğünü aktardı.

Birincil çözüm aşamaları arasında elektrik santralinin genişletilmesi ve kesintisiz akaryakıtla belenmesi gibi olanakların yer aldığını anlatan Şeyh Halil, santralin mazot yerine İsrail’den Gazze'ye döşenecek boru hattıyla doğalgazla beslenmesi seçeneğinin de yer aldığını belirtti.

Türk heyetinin Ankara'ya döndükten sonra Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a Gazze'de enerji üretimi, taşınması ve dağıtılması ile altyapısının sorunlarıyla ilgili kapsamlı rapor sunacağını ifade eden Şeyh Halil, raporda söz konusu sorunların çözümüyle ilgili kısa, orta ve uzun vadelerde nelerin yapılabileceğiyle ilgili bilgilerin de yer alacağını söyledi.

Sabah saatlerinde Gazze'ye ulaşan Türkiye heyeti, Gazze’deki tek elektrik üretim santralinin yanı sıra "161 hattı" olarak bilinen ve İsrail'den gelen elektrik bağlantı hattını ziyaret etti.

Yorumlar